Μηνύματα αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ειρήνης και αγάπης έστειλαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή τους στο Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπου συνέφαγαν με τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Τους δύο συνόδευαν αφενός ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και αφετέρου ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ τους υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ΜΚΟ Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Κωστής Δήμτσας.

Στο ΚΔΑΠ, παιδιά από τη χώρα μας, και –τα τελευταία δύο χρόνια, με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης –παιδιά από άλλες χώρες, τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, μετά το σχολείο διαβάζουν, τρώνε μεσημεριανό και κολατσιό και απασχολούνται δημιουργικά.

Τα παιδιά υποδέχθηκαν τους επισήμους με δύο τραγούδια, ένα ελληνικό και ένα αραβικό, και στο τέλος του γεύματος δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα παιχνίδια που τους χάρισε ο Πρωθυπουργός. Από την πλευρά τους, του έκαναν δώρο μια χειροτεχνία-ομοίωμα ενός δρομέα ο οποίος βρίσκεται σε στάση τερματισμού, με τον Τσίπρα να σχολιάζει και να επισημαίνει τον συμβολισμό.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «και η προσφυγική και η οικονομική κρίση ήταν δύο δύσκολες ανηφόρες που πορευτήκαμε και πορευόμαστε όλος ο λαός μαζί», σημειώνοντας ότι «τα βγάζουμε πέρα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια». Προσωπικά, δήλωσε «υπερήφανος που ο λαός», όπως είπε, «πάλεψε, αναδεικνύοντας πανανθρώπινες αξίες, που αποτελούν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά, αλλά και του χριστιανισμού».

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τον Ιερώνυμο προσωπικά και την Αρχιεπισκοπή για το φιλανθρωπικό έργο τους, «γι’ αυτή την εξαιρετική δουλειά σε μια δύσκολη εποχή, που πολλά κηρύγματα φόβου και μίσους ακούγονται, αλλά κάποιοι δουλεύουν σιωπηλά κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και αυτό αποδίδει».

Μιλώντας ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε έμφαση στη συνύπαρξη παιδιών από διαφορετικές χώρες, το ότι τρώνε και παίζουν μαζί, κάνοντας λόγο για μάθημα που «θέλουμε να αντιγράψουμε κι εμείς οι μεγάλοι από εσάς».

Ο Ιερώνυμος παρότρυνε τα παιδιά, όταν μεγαλώσουν, σε όποιον τόπο και αν πάνε, να θυμούνται την Ελλάδα και να θυμούνται ότι πρέπει πάντοτε να κάνουν το καλό στους ανθρώπους, είτε είναι μαύροι, είτε κίτρινοι, είτε λευκοί, είτε έχουν τη μια θρησκεία είτε την άλλη, να αγαπούν τους ανθρώπους «όπως αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας».