Σε άλλα νέα τώρα, έχουμε γκρίνιες πέριξ του ΚΚΕ. Οχι, μην πάει το μυαλό σας σε τίποτε εσωκομματικά ούτε καμία κρίση σε οργανώσεις. Η γκρίνια που έφτασε στα αφτιά μου εκδηλώνεται περιφερειακά, από ένα κομμάτι κόσμου που παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για τα πεπραγμένα του Περισσού (εντάξει, εδώ θα βρείτε και πολλούς καχύποπτους που διψούν για να δουν «κρίση» στο ιστορικό Κόμμα). Λοιπόν, αφορμή για όλα τα παραπάνω είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Διαλόγου για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.

Οροι συμμετοχής

Εδώ, λοιπόν, οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν έναν πρωτόγνωρο όρο για τη συμμετοχή στον γραπτό διάλογο –παρεμπιπτόντως, αυτός θα καταγράφεται πάντα στον «Ριζοσπάστη» και στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

Ποιος είναι ο όρος αυτός; Τον αντιγράφω όπως ακριβώς τον διαβάζω στην ανακοίνωση: «Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Κομματική ή ΚΝίτικη Οργάνωση που ανήκει ή που έχει επαφές, αν πρόκειται για φίλο του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου».

Μα, αν κάποιος είναι απλώς οπαδός ή φίλος του Κόμματος και δεν έχει σχέση με οργανώσεις του, θα αποκλείεται; Οι κακές γλώσσες βλέπουν μια προσπάθεια «ελέγχου» του διαλόγου από την ηγεσία. Εγώ, πάλι, θα περιμένω με ενδιαφέρον!