Ονειρο ήταν και πάει… Ο λόγος για τη χριστουγεννιάτικη ρόδα στην Πλατεία Συντάγματος. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Δήμου για εορταστικές βόλτες με θέα όλη την πόλη στο «ταψί» κατέρρευσαν.

Οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι μεταξύ όλων των πλευρών. Η εταιρεία που είχε αναλάβει την τοποθέτηση και διαχείριση της ρόδας ζητούσε πίστωση χρόνου για να προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την ασφαλή λειτουργία της. Η αντιπολίτευση του Δήμου κατηγορούσε πως δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η δημοτική Αρχή Καμίνη ισχυριζόταν πως η πρόταση ήταν συμφέρουσα και δελεαστική, αλλά σε κάθε περίπτωση θα άναβε το πράσινο φως μόλις ολοκληρώνονταν οι έλεγχοι.

Εισαγγελική έρευνα

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη, από την οποία διετάχθη έρευνα για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας της ρόδας. Νωρίτερα –και πριν από την απόφαση «ρόδα τέλος»… –είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά εταιρείας αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που θεωρούσαν επισφαλή τη χρήση της ρόδας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, επρόκειτο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα παραβίασης πολεοδομικών όρων που μπορούν να προκαλέσουν έκθεση σε κίνδυνο, καθώς και παράβασης καθήκοντος, αφού η ρόδα στήθηκε χωρίς να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση ασφάλειας από την εταιρεία.

Ηδη από προχθές το βράδυ βαγόνια της ρόδας είχαν αρχίσει να ξηλώνονται, «ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών», όπως μου λέγανε δημοτικά στελέχη. Πάντως, μέχρι χθες το πρωί συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη ανέφεραν πως «η ρόδα θα λειτουργήσει μόλις δοθούν τα εχέγγυα ασφαλείας».

Για να καταλάβετε μάλιστα το αλαλούμ, να υπογραμμίσω ότι λίγες ώρες νωρίτερα από την έναρξη της αποσυναρμολόγησης της ρόδας, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων είχαν διαβεβαιώσει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ρόδα θα λειτουργήσει «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε»!

Απέδιδαν μάλιστα την καθυστέρηση στην προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων στις αργίες των γιορτών: «Ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». Παράλληλα, υποστήριξαν ότι «οι μέρες για δωρεάν χρήση της ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο»! Χρειάζεται να προσθέσω κάτι;

Αρνητική γνωμοδότηση

Το μεσημέρι, λοιπόν, ήρθε και επίσημα το τέλος για την περίφημη ρόδα. «Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής» αναφερόταν στην ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο Δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη ρόδα παρατήρησης στην Πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία».

Τι απαντά η εταιρεία

«Ο έλεγχος των μελετών για τη ρόδα και η πιστοποίησή τους από τον ανεξάρτητο φορέα TUV NORD HELLAS ήταν δυνατό να ξεκινήσουν μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του Δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της» ανέφερε σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση η Venus Eurofreight, η εταιρεία που έχει για την Ελλάδα τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης τύπου GIANT R40 της ολλανδικής ιδιοκτήτριας και κατασκευάστριας εταιρείας SKYVIEW/VEKOMA.

Στην ανακοίνωσή της, η Venus Eurofreight σημειώνει ότι ζητήθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας και μέσω της εταιρείας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομιστούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα, ωστόσο το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές Αρχές.

Συμμορφούμενη στην απόφαση του Δήμου, η εταιρεία τονίζει ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωση της ρόδας, ενώ επισημαίνει ότι η χρήση της «με πρωτοβουλία του Δήμου θα ήταν δωρεάν για τους πολίτες και για 20 ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της, ενώ παράλληλα θα είχε μηδενικό κόστος για τον Δήμο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις περαιτέρω παραμονής της θα ήταν αποτέλεσμα νέας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθούσε».

Παραιτήθηκε ο Τεντόμας

Στην αυλαία του φιάσκου, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του τομέα Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) –οργανισμός πάντως που συνδιοργάνωσε με επιτυχία το 1ο Athens Food Market με street food στην Πλατεία Κοτζιά –Χρήστος Τεντόμας, υπέβαλε την παραίτησή του, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο Παπαγιαννάκης σημείωσε ότι «υπήρχε μια διαδικασία την οποία δυστυχώς η εταιρεία δεν ακολούθησε. Επρεπε να καταθέσει κάποια χαρτιά τα οποία δεν κατέθεσε. Ζήτησε παράταση και όλη αυτή η διαδικασία θα πήγαινε για μετά τις γιορτές».

Αποστάσεις από τον Τεντόμα –που διαφήμιζε την πρωτοβουλία στην προσωπική του σελίδα στα σόσιαλ μίντια –προσπάθησε να τηρήσει η δημοτική παράταξη «Αθήνα Μπορείς» του πρώην γαλάζιου υπουργού Αρη Σπηλιωτόπουλου, με την οποία ο Τεντόμας είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

Τώρα τι να πούμε για τη ρόδα; Και του χρόνου να… γυρίσει;