Απόψε το βράδυ σε τρία γήπεδα της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και στο Καζάν όπου η Ούνιξ φιλοξενεί στις 6 μ.μ. τον Παναθηναϊκό) ολοκληρώνεται η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της νέας Ευρωλίγκας. Ευκαιρία για έναν πρώτο απολογισμό, που ουδόλως επηρεάζεται από τα αποψινά ή από τα χθεσινά αποτελέσματα.

Το δείγμα γραφής, από 112 αγώνες, είναι αρκετά ικανοποιητικό. Από αύριο βεβαίως ανοίγει το «παράθυρο» που επιτρέπει στις ομάδες να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν παίκτες που αγωνίστηκαν σε άλλη ομάδα στην αρχή της διοργάνωσης, όπως θα συμβεί με τον Παναθηναϊκό και τον Αλεσάντρο Τζεντίλε που ήρθε στο ΟΑΚΑ από το Μιλάνο ή με τον Ντίον Τόμπσον που μετά τη Γαλατασαράι θα φορέσει τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα για τη συνέχεια της σεζόν. Ωστόσο, οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει είναι συγκεκριμένες. Οπως και οι ομάδες που αποτελούν έκπληξη της φετινής διοργάνωσης ή, στον αντίποδα, εκείνες που είναι η απογοήτευση του πρώτου γύρου.

Η αγωνιστική συμπεριφορά τους στο υπόλοιπο μισό του «μαραθωνίου» μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική διότι αν δεν έχουν ενδιαφέρον, κίνητρο και ενέργεια να διεκδικήσουν νίκες θα μπορεί να γίνει λόγος για αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Κατώτερες των περιστάσεων και του αναμενομένου έχουν φανεί έως τώρα η Γαλατασαράι, που διέθεσε χρήματα για να κτίσει ένα γεμάτο ρόστερ και έχει κοινό να της δίνει ενέργεια, έχει όμως ήδη διψήφιο αριθμό ηττών. Στο ίδιο μήκος κύματος η Αρμάνι Μιλάνο που μολονότι έχει σημαντικό μπάτζετ, παρουσιάζει πολλά προβλήματα που έφεραν τον αρχηγό της, Αλεσάντρο Τζεντίλε, στον Παναθηναϊκό. Επίσης η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ίσως με το καλύτερο ρόστερ μεταξύ των τριών ομάδων, δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Είναι όμως η μόνη που δείχνει ικανή να ανακάμψει και να μπει σε υψηλότερη τροχιά.

Στις ομάδες που αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης είναι η Μπασκόνια, η Μπάμπεργκ και η Ζαλγκίρις Κάουνας. Η φιναλίστ του περσινού φάιναλ φορ, ομάδα των Βάσκων αναδομήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, χάνοντας τον προπονητή της (Περάσοβιτς) και τα 4/5 της βασικής πεντάδας της. Ωστόσο είναι ξανά το ίδιο ποιοτική και ανταγωνιστική παρουσιάζοντας νέα «φρούτα» (Λάρκιν) στον μπαξέ της Ευρωλίγκας. Η Μπάμπεργκ, καλοδουλέμενη ομάδα, με ξεκάθαρους προσανατολισμούς και άριστη χημεία, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και αδικείται από τη θέση της καθώς έχει ηττηθεί πέντε φορές στην τελευταία φάση του αγώνα. Τέλος, η Ζαλγκίρις προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν στο νέο αστέρι της προπονητικής Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος έχει κάνει άριστες επιλογές και έχει φτιάξει μια ομάδα που είναι ικανή να χτυπήσει κάθε αντίπαλο.

Δύο σημαντικές επισημάνσεις: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η πιο ισχυρή και σταθερή ομάδα της διοργάνωσης. Συμμετέχοντας στο επικείμενο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης χωρίς το άγχος τού «πρέπει», μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας πέρυσι στο Βερολίνο, είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Ιτούδης έχει κτίσει μια ομάδα-ρομπότ που παίρνει τις νίκες ακόμη και χωρίς το κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης, Ντε Κολό – Τεόντοσιτς. Η Ρεάλ είναι η πιο γεμάτη ομάδα της διοργάνωσης και εμφανίζει το πιο μεγάλο ταλέντο που παρουσιάστηκε μετά τον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον 18χρονο Λούκα Ντόντσιτς. Και η Φενέρμπαχτσε έχει το μικρότερο ροτέισον από τις ακριβές ομάδες, κάτι που είναι εμφανές και θα βάλει δύσκολα στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.