Αξιωματούχοι της Ρωσίας παραδέχτηκαν για πρώτη φορά την ύπαρξη προγράμματος ντόπινγκ από το οποίο επωφελήθηκαν περίπου χίλιοι αθλητές και αθλήτριες την τετραετία 2011-2015. Αλλωστε, τουλάχιστον εκατό ρώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.   

Η γενική διευθύντρια του ρωσικού οργανισμού αντιντόπινγκ Αννα Αντσέλιοβιτς φέρεται να δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» πως «ήταν μια θεσμική συνωμοσία». Στη συνέχεια το BBC μετέδωσε πως ο ρωσικός οργανισμός αντιντόπινγκ υποστήριξε πως τα λόγια της «διαστρεβλώθηκαν», κάτι που επανέλαβε και η ίδια.

«Κατά τη δική μου άποψη και ως πρώην υπουργός Αθλητισμού και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, κάναμε λάθη» υποστήριξε ο Βιτάλι Σμιρνόφ, επικεφαλής της νέας επιτροπής που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. «Θα πρέπει να βρούμε τους λόγους για τους οποίους νεαροί αθλητές χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε ότι υπήρξε κρατική συμμετοχή στο ντόπινγκ και είπε πως οι ρωσικές Αρχές θα ερευνήσουν αν είπε πράγματι αυτές τις λέξεις η Αντσέλιοβιτς.

Θυμίζουμε, η έκθεση του καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛόρεν (για λογαριασμό της WADA) ανέφερε πως υπήρχαν άτομα που είχαν αναλάβει να αλλάζουν τα ούρα αθλητών που λάμβαναν απαγορευμένες ουσίες έτσι ώστε να περνούν τους ελέγχους ντόπινγκ.        

      

Μουντιάλ 48 ομάδων. Μια τελική φάση Μουντιάλ με 48 ομάδες ασφαλώς και θα είναι οικονομικά ελκυστική και γι’ αυτό επιμένει ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο πρόεδρος της FIFA υποστήριξε χθες στο Ντουμπάι ότι «οι ομοσπονδίες έχουν ξεκάθαρα θετική γνώμη για την αύξηση του αριθμού των ομάδων». Ο Ινφαντίνο υποστήριξε ότι δουλεύουν σε ένα σύστημα που αφορά συμμετοχή 48 ομάδων, το οποίο στην αρχή θα έχει 16 ομίλους των τριών. Από κάθε γκρουπ θα προκρίνονται δύο ομάδες συνεχίζοντας στα νοκάουτ παιχνίδια. «Είμαι πεπεισμένος να διευρύνω τη συμμετοχή των ομάδων σε τελική φάση του Μουντιάλ. Η διάρκειά του θα είναι όσο και του τωρινού και οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα δώσουν επτά ματς σε 32 ημέρες, όσα δηλαδή και τώρα». Την ιδέα του Ινφαντίνο στηρίζουν μεταξύ άλλων η ιταλική και πορτογαλική ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Μονταλιάνι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, υποστήριξε πως τον επόμενο μήνα θα γίνει συνάντηση παραγόντων από τις ομοσπονδίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και του Μεξικού, προκειμένου να συζητήσουν για μια κοινή πρόταση για την ανάληψη της διοργάνωσης του 2026.

Γιώργος Χούπης