Εξω έχει καταχείμωνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, τη χώρα θα πλήξει μια από τις πιο βαριές κακοκαιρίες των τελευταίων ετών. Στον Παναθηναϊκό, πάλι, έχουν κατακαλόκαιρο. Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην πράσινη ΠΑΕ παραπέμπουν σε αρχές καλοκαιριού, αφού τέτοιου είδους κινήσεις δεν μπορεί να γίνονται Χριστούγεννα αλλά του Αγίου Πνεύματος.

Χθες, για παράδειγμα, περίμενα να δω τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Τάκη Φύσσα με γυαλί ηλίου, κοντομάνικο και μαυρισμένους. Αντιθέτως, ήταν βαριά ντυμένοι, με ζιβάγκο κ.λπ. Προς Θεού, δεν είναι λάθος οι κινήσεις που κάνει ο Παναθηναϊκός. Ο προγραμματισμός όμως κάθε σοβαρής ομάδας που έχει υψηλούς στόχους, συγκεκριμένη φιλοσοφία και κάνει πρωταθλητισμό, περιλαμβάνει μια τέτοια αναδιάρθρωση τον Ιούνιο και όχι τώρα.

Ενδεχομένως για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η πρόσληψη του Νίκου Λυμπερόπουλου ως τεχνικού διευθυντή και πολύ περισσότερο του Τάκη Φύσσα ως υπευθύνου ακαδημιών δεν επηρεάζει ούτε σχετίζεται με το αγωνιστικό κομμάτι των Πρασίνων. Για τη φετινή περίοδο. Τουναντίον, το ντόμινο ανακατατάξεων στο ιατρικό τιμ, για το οποίο φήμες λένε ότι οι παίκτες έκαναν πολλά παράπονα, δείχνει πως ο Παναθηναϊκός αρχίζει σε πολλούς τομείς από το μηδέν.

Καμένοι

Αποχώρησαν τέσσερα μέλη του ιατρικού τιμ, που λειτουργεί με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουλουμέντα και άμεσο συνεργάτη τον Στάθη Χαραλαμπίδη, και προσελήφθησαν τρία νέα πρόσωπα. Ο Χρήστος Καρβουνίδης ως υπεύθυνος φυσικοθεραπευτών, ο εργοφυσιολόγος και διατροφολόγος Γιάννης Κωτσής και νέος γυμναστής αποκατάστασης, ο Νίκος Πανουργιάς. Είναι προφανές ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και οι συνεργάτες τους παρέλαβαν «καμένη γη» και προσπαθούν να μαζέψουν την κατάσταση τρέχοντας!

Τα αποτελέσματα στα εργομετρικά έδειξαν πως οι μισοί παίκτες έχουν κάψει φλάτζα και για αυτό χρειάζονται ειδική διαχείριση ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη φυσική κατάσταση. Για αυτό έγιναν όλες αυτές οι αλλαγές και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλα πρόσωπα στο τιμ.

Γενικώς ο Παναθηναϊκός δίνει την εικόνα ομάδας που κτίζεται από την αρχή. Σε επίπεδο τόσο στελεχών όσο και επιτελείου και, φυσικά, ρόστερ. Για να γίνουν όμως μεταγραφές, πρέπει να αδειάσει χώρος. Για τον Μασούντ του Πανιωνίου δεν μπορεί να γίνει καν κουβέντα αν δεν αποχωρήσει ο Ιμπάρμπο, ο οποίος είναι σε δυσμένεια.

Το πούλμαν τον πόνεσε

Ο Κολομβιανός είναι ξένο σώμα στην ομάδα εδώ και καιρό. Αποκορύφωμα η συμπεριφορά του στο ματς με τη Λάρισα, για το οποίο οι Πράσινοι εκτιμούν ότι ο Ιμπάρμπο (φωτογραφία) το έπαιξε τραυματίας μόλις άκουσε πως θα έκανε ταξίδι τεσσάρων ωρών με πούλμαν. Γκρίνιαζε για οφειλές και μόλις πληροφορήθηκε πως το ταξίδι έχει δρόμο, πήρε τον δρόμο για το ιατρείο. Οσονούπω θα πάρει δρόμο γενικώς ώστε να γίνουν μεταγραφές. Φυσικά δεν αρκεί να αποδεσμευτεί ο Ιμπάρμπο. Θα ακολουθήσει ο Ουακάσο, για να προστεθεί κανένας Αργεντινός.

Ισολογισμός

Πέρασε στο ντούκου, αλλά είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο. Το διάβασα σε site που ασχολείται με τον χώρο των επιχειρήσεων και ήταν δημοσίευμα που αφορούσε την οικονομική έκθεση που παρουσίασε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την οικονομική χρήση 1/7/2015 έως 30/6/2016, κατά την οποία οι Πράσινοι εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση κύκλου εργασιών. Η αύξηση αφορά όλες τις πηγές εσόδων και καταγράφεται στο 30,54%, το οποίο σε πραγματικούς αριθμούς είναι 12,1 εκατ. ευρώ έναντι του 9,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης προ φόρων έφερε κέρδη 837.624 ευρώ και εδώ σημειώνεται ένα σημαντικό θέμα για τον Παναθηναϊκό, για τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες ώρες. Υπογραμμίζεται λοιπόν ότι την 28η Οκτωβρίου κλάπηκε από τα γραφεία της ΚΑΕ το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας, όπου φυλάσσονταν τα τρέχοντα χρηματικά διαθέσιμα και αξιόγραφα, δηλαδή επιταγές, εγγυητικές κ.λπ. Η ΚΑΕ έκανε εκτίμηση της ζημιάς για ποσό 763.700 ευρώ, τα οποία θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της παρούσας χρήσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάζει κέρδη, κάτι που προκαλεί τη γεμάτη έκπληξη αντίδραση των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός που αναφέρουν με υπονοούμενα τις «πράσινες» οικονομικές εκθέσεις.

Πάγος για μήνυμα

Μια παλιά, για τα δεδομένα της εποχής, ιστορία από το μπάσκετ του Ολυμπιακού μού είπε ένας καλός φίλος που έχει γνωριμίες στην ομάδα των πρωταθλητών Ελλάδας. Μας γυρίζει η ιστορία πίσω στην αρχή της σεζόν, όταν έκανε τζάμπολ η νέα Ευρωλίγκα. Η πρεμιέρα βρήκε τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη, όπου αντιμετώπιζε τη Ρεάλ και ηττήθηκε 83-65. Οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ, μολονότι η Ρεάλ ξέφυγε στην αρχή του δεύτερου μέρους, ώσπου ο Δημήτρης Αγραβάνης υπέπεσε σε φάουλ και προκάλεσε τεχνική ποινή εις βάρος του, ενώ το σκορ ήταν 58-53. Πρωτοκλασάτοι παίκτες των πρωταθλητών, ένας Ελληνας και ένας Αμερικανός, πήγαν να κάνουν συστάσεις στον 22χρονο. «Μα τι λάθος ήταν αυτό σε τόσο κρίσιμο σημείο» του είπε ο ένας, «ηρέμησε, δεν βοηθάει αυτή η αντίδραση» του είπε ο άλλος, αλλά ο «μικρός» δεν ηρεμούσε. Τουναντίον αντιμίλησε, καθώς δεν μπορούσε να ελέγξει τον εκνευρισμό του. Οι στιχομυθίες έφθασαν, λέει, στα αφτιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο οποίος εξεπλάγη και ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του Αγραβάνη. Αποφάσισε μάλιστα να τον βάλει λίγο στον πάγο για να λάβει το μήνυμα. Μακάρι να το έλαβε διότι και ο «μικρός» έχει δυνατότητες να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη. Ακόμη μεγαλύτερη όσο λείπει ο Πρίντεζης που ούτως ή άλλως χρειάζεται «ανάσες».

Κρίσιμη συνεδρίαση

Σας έχω ενημερώσει ότι στον ΕΣΑΚΕ έρχονται εξελίξεις. Κυρίως στον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του. Το καταστατικό πάει για εκ βάθρων ανανέωση και θα δημιουργηθεί θέση «τεχνοκράτη» που θα προσλαβάνεται για να καταστρώσει πλάνο και να το τρέξει. Η πρώτη συνεδρίαση του 2017 θα είναι κρίσιμη. Από παραιτήσεις μέχρι κόντρες γεμάτες ένταση αναμένονται.

Κουίζ

Υπάρχει μια σοβαρή υπόθεση που απασχολεί την Εισαγγελία, η οποία με τη συνδρομή διαφόρων Αρχών επιχειρεί να τη διερευνήσει σε βάθος. Αγνωστο πού θα καταλήξει, έμαθα πάντως πως η έρευνα που γίνεται με αφορμή τα συμβόλαια τριών παικτών έχει βγάλει κάποια λαβράκια. Ανοιξαν λογαριασμοί και στου ενός βρέθηκαν 280 χιλιάρικα αδήλωτα, ενώ στου δεύτερου 330! Του τρίτου ακόμη ξεσκονίζονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Ποιοι είναι και για ποια ομάδα χτυπά η καμπάνα;