Πέντε ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, τα μέλη του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στο Νότιο Μόναχο προγραμμάτισαν συνάντηση. Πραγματοποιήθηκε σε μια παραδοσιακή βαυαρική ταβέρνα όπου τα περίπου 50 μέλη ήπιαν μπίρα και γιόρτασαν τη νίκη την οποία αισθάνονταν, κατά κάποιον τρόπο, σαν να ήταν δική τους.
Θέμα της συνάντησης υποτίθεται ότι ήταν οι τοπικές εκλογές του Μαΐου, κατά τις οποίες η AfD περιμένει να κερδίσει έδρες σε αρκετά τοπικά Κοινοβούλια της Γερμανίας (αυτή τη στιγμή κατέχει έδρες σε 10 από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια, σε σύγκριση με 5 πριν από έναν χρόνο). Ομως όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον Τραμπ, ο οποίος έχει γερμανικές ρίζες λόγω του παππού του Φρίντριχ που γεννήθηκε στο Κάλσταντ. Ο Φρίντριχ είχε απελαθεί επειδή δεν έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, όμως αυτό δεν ενοχλεί πλέον τα μέλη της AfD γιατί πήγε στην Αμερική και εκεί ο εγγονός του έκανε αυτό που ελπίζει το ακροδεξιό κόμμα να κάνει στη Γερμανία.
«Το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” έρχεται στη Γερμανία» δηλώνει ο Ντιρκ Ντρίσανγκ, μέλος της ηγεσίας της AfD, υιοθετώντας το μότο του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ήταν το μοναδικό που χάρηκε από τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Η εντυπωσιακή ενίσχυσή του τα τελευταία δύο χρόνια στηρίζεται στην ίδια πολιτική: εναντίον των μεταναστών, εναντίον του Ισλάμ και εναντίον του κατεστημένου. Κάπως έτσι ο εθνικισμός έγινε και πάλι δημοφιλής στη Γερμανία –για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δίνει κουράγιο στη Γερμανία και την Ευρώπη» έγραψε στην ανακοίνωσή της για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι. Πλέον η Εναλλακτική για τη Γερμανία προετοιμάζεται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές του 2017. Στις προηγούμενες εκλογές, του 2013, έχασε για λίγο το όριο του 5% για την είσοδο στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ομως τώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα 16%, ποσοστό που εάν επιβεβαιωθεί θα κάνει την AfD το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία μετά τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους εταίρους στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες.
Η τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα, αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την AfD και να περιορίσει την υποστήριξη προς τη Μέρκελ, την οποία η Πέτρι κατηγορεί πως καλωσόρισε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία το 2015 χωρίς επαρκείς ελέγχους.
Μια εκλογική επιτυχία για ένα ακροδεξιό κόμμα στη χώρα που ανέδειξε τον Αδόλφο Χίτλερ θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη –και εθνικό τραύμα στους Γερμανούς, που επιζητούν να σβήσουν την ιστορία τους 70 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία δύο χρόνια, με τα προσφυγικά κύματα και τις παρεμβάσεις για τη διάσωση αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών, ο λαϊκισμός στη Γερμανία έχει θεριέψει –και η AfD δρέπει τους καρπούς.
Η πολιτική πλατφόρμα του κόμματος αποτελεί συλλογή ακροδεξιών απόψεων: μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κλειστά σύνορα, επιστροφή στη Γερμανία του παρελθόντος «πριν ισλαμοποιηθεί η Ευρώπη». Η ενίσχυση της AfD είναι εντυπωσιακή, καθώς κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να επιτύχει εκείνο το οποίο άλλα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης –όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία –χρειάσθηκαν δεκαετίες για να καταφέρουν. Και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς ενισχύεται διαρκώς ο ρόλος της Γερμανίας. «Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του γερμανικού πληθυσμού που δεν αισθάνεται ότι εκπροσωπείται από το πολιτικό κατεστημένο και απλά περίμενε ένα κόμμα όπως η AfD για να έρθει και να εκφράσει την οργή του και τις ελπίδες του» σχολιάζει ο δρ Βέρνερ Πάτζελτ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της AfD μέχρι τώρα υποστήριζε τη Μέρκελ και ψήφιζε για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως, διευκρινίζει ο Κάι Αρζχάιμερ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, το 1/3 των ψηφοφόρων της AfD μέχρι τώρα δεν ψήφιζε, είναι άτομα τόσο απογοητευμένα από τα παραδοσιακά κόμματα που δεν προσέρχονταν στις κάλπες. Ολοι οι υποστηρικτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ωστόσο, έχουν ένα κοινό, παρατηρεί το «Politico»: έχουν βαρεθεί να απολογούνται για την ιστορία της χώρας τους. «Εχουμε αυτό το πρόβλημα στη Γερμανία. Δεν σου επιτρέπεται να αγαπάς τη χώρα σου, επειδή εάν το πεις σε θεωρούν Ναζί» σχολιάζει μια 30χρονη ψηφοφόρος της AfD. «Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».