Τρεις εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα λύνει μερικούς λογαριασμούς που είχε αφήσει ανοιχτούς. Ενας από αυτούς είναι με το Ισραήλ. Ενας άλλος είναι με τη Ρωσία. Αλλά ο διάδοχός του σπεύδει να πάρει θέση: «Κουράγιο, ερχόμαστε!».

Σε μια σκληρή εκδήλωση αποδοκιμασίας προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί «να επιτρέψουν σε μια βιώσιμη λύση των δύο κρατών να καταστραφεί μπροστά στα μάτια μας». Ο Νετανιάχου, τόνισε, επιτρέπει στους εποίκους να καθορίσουν το μέλλον του Ισραήλ. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα, όμως, αν τα εμπλεκόμενα μέρη δείξουν διάθεση να δράσουν».

Ο Κέρι είχε επενδύσει προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και οραματιζόταν μια λύση μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Δεν τα κατάφερε. Τη χθεσινή ομιλία ήθελε να την εκφωνήσει πριν από δύο χρόνια, αλλά τον είχε εμποδίσει ο Λευκός Οίκος για να μην εξοργιστεί ο Νετανιάχου.

Υστερα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο, με το οποίο οι ισραηλινοί οικισμοί χαρακτηρίζονται κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, ο Κέρι έκρινε προφανώς ότι δεν είχε τίποτα να χάσει. «Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει ποτέ μια πραγματική ειρήνη με τον αραβικό κόσμο αν δεν φτάσει σε μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν στα δικά τους κράτη» τόνισε, καταδικάζοντας ταυτόχρονα και την παλαιστινιακή πλευρά για τις «εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο».

Η αντίδραση του Νετανιάχου ήλθε λίγες ώρες αργότερα. Σε δήλωση στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κέρι ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ και ότι αγνοεί τη ρίζα της σύγκρουσης: την άρνηση των Παλαιστινίων να δεχθούν την ύπαρξη ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα.

Λιγότερο αναμενόμενος ήταν ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τις εξελίξεις ο πρόεδρος-εν-αναμονή Ντόναλντ Τραμπ. Πριν ακόμη εκφωνήσει ο Κέρι την ομιλία του, ο Τραμπ έγραψε στο twitter: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με τέτοια περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού. Κάποτε οι ΗΠΑ ήταν ένας καλός του φίλος, αλλά όχι πια. Η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν και τώρα έρχεται η σειρά του ΟΗΕ. Βάστα γερά, Ισραήλ, η 20ή Ιανουαρίου πλησιάζει!».

Τα σχόλια αυτά ακολούθησαν μια άλλη ανάρτηση του Τραμπ, όπου κατηγορούσε τον Ομπάμα για εμπρηστικές δηλώσεις. Δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν, το βέβαιο είναι όμως ότι ενοχλήθηκε από την πεποίθηση που εξέφρασε πρόσφατα ο Ομπάμα ότι αν το Σύνταγμα του επέτρεπε να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, σίγουρα θα νικούσε τον Τραμπ. Ενταση επικρατεί ωστόσο και στο μέτωπο με τη Ρωσία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα για τις ηλεκτρονικές της επιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε κουραστεί με αυτά τα ψέματα για τους ρώσους χάκερ» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση περί κυρώσεων «πρόκληση που ενορχηστρώνεται από τον Λευκό Οίκο» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Θύμα χάκερ και ο ΟΑΣΕ

Μετά τη Χίλαρι Κλίντον είναι η σειρά της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να δεχθεί μεγάλη ηλεκτρονική επίθεση που αποδίδεται στη Ρωσία. Η Οργάνωση, που μεταξύ άλλων εποπτεύει την εκεχειρία στην Ουκρανία, έπεσε θύμα επίθεσης στα τέλη Οκτωβρίου. Οι 57 χώρες-μέλη ενημερώθηκαν για το επεισόδιο.