Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2017 ξεκινά με προβλήματα εντός και εκτός, με προκλήσεις από τα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια και με το κίνημα των αντιευρωπαίων εθνικιστών να ενισχύεται. Αυτά είναι τα πρόσωπα τα οποία θα παρακολουθεί η Ευρώπη την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ντόναλντ Τραμπ

Η αναπάντεχη νίκη του ενίσχυσε τους ευρωσκεπτικιστές και η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Με ενδιαφέρον θα παρακολουθεί η Ευρώπη και τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τη Ρωσία.

Ανγκελα Μέρκελ

Τον Σεπτέμβριο θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την ηγεσία της Γερμανίας, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος, γεγονός που θα περιπλέξει την προσπάθεια για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Μπορεί να κάνει θαύματα εάν οι γειτονικές της χώρες αλλάξουν πολιτική κατεύθυνση;

Τερίζα Μέι

«Το Brexit σημαίνει Brexit». Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί όταν στείλει στις Βρυξέλλες την επιστολή –έως 31 Μαρτίου –που θα αποτελέσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ. Πρέπει να ενώσει την κυβέρνηση και μια χώρα που απειλείται με διάλυση και να πείσει τους Ευρωπαίους που φοβούνται ότι κάθε ελάχιστη παραχώρηση απειλεί το οικοδόμημα της ΕΕ.

Μαρίν Λεπέν

Εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μαρτίου, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου, αλλά όχι και στον δεύτερο. Ομως οι δημοσκοπήσεις δεν θεωρούνται πια αξιόπιστες. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου παίζει ένα δύσκολο παιχνίδι στρατηγικής για να αποκαταστήσει διεθνώς την επιρροή της Μόσχας. Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ανανεώσουν ή να άρουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. Εάν ο Τραμπ άρει τις αμερικανικές κυρώσεις νωρίτερα, οι διαφωνίες για το θέμα στο εσωτερικό της ΕΕ θα είναι δύσκολο να λυθούν.

Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο 75χρονος πρόεδρος της Ιταλίας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να δελεάσει αντίπαλα πολιτικά κόμματα να συγκυβερνήσουν, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για εκλογές που θα διεξαχθούν, άγνωστο πότε, με όρους που είναι ακόμα άγνωστοι. Η κρίση στις τράπεζες της χώρας προκαλεί ανησυχία καθώς η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει αλλά και πολύ μεγάλη για να διασωθεί.

Γκέερτ Βίλντερς

Το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό του Κόμμα για την Ελευθερία ευελπιστεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία. Εάν αυτό συμβεί, θα ανοίξει η όρεξη στους ακροδεξιούς σε Γαλλία και Γερμανία που θα κληθούν στις κάλπες αργότερα.

Γιαροσλάβ Κατσίνσκι

Ο πολιτικός πίσω από τη δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας που δοκιμάζει τα όρια της ΕΕ και βαθαίνει το χάσμα Ανατολής – Δύσης. Η ΕΕ έχει δώσει στη Βαρσοβία περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να αλλάξει τόνο. Ομως ο Κατσίνσκι βασίζεται σε συμμάχους όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας για να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις.

Ο αφρικανός μετανάστης

Είναι περίπου στα 23, από τη Δυτική Αφρική και ελπίζει να διασχίσει τη Μεσόγειο και να φθάσει στην Ιταλία. Παρέχοντας χρήματα στις κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις περιπόλους στα ύδατα της Λιβύης και προετοιμάζοντας μαζικές απελάσεις, η ΕΕ στοχεύει στο να αποτρέψει το μεταναστευτικό κύμα από τη Μαύρη Ηπειρο. Θα τα καταφέρει;

Ο άνδρας με τα μαύρα

Είναι εκείνος που μισεί την Ευρώπη, στην οποία ζει. Το Ισλαμικό Κράτος πυροδοτεί τον θυμό του και τον προτρέπει να δράσει βίαια. Αποτελεί τον απρόβλεπτο παράγοντα που μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη αλλά και να εκτροχιάσει οποιαδήποτε σχέδια έχει η Ευρώπη για τον επόμενο χρόνο.