Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Βραζιλιάνας συζύγου στη δολοφονία -όπως δείχνουν οι ενδείξεις- του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, εξετάζουν οι αρχές της χώρας σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μια απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης μέσα σε αυτοκίνητο που είχε μισθώσει ο 59χρονος διπλωμάτης. Η αστυνομία θεωρεί ότι η σορός ανήκει στον πρέσβη. Η τελευταία επαφή που είχε ο 59χρονος πρέσβης φέρεται να ήταν σε τηλεφωνική συνομιλία με τη σύζυγό του. Βρισκόταν σε άδεια εορτών και η πρεσβεία ενημερώθηκε για την εξαφάνισή του στις 28 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Βραζιλίας ανέκριναν επί ώρες στη διάρκεια της νύκτας έναν αστυνομικό που πιθανόν να έχει σχέση με την υπόθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επιπλέον, η εφημερίδα Globo -που επικαλείται μέλη της οικογένειας του αστυνομικού – αναφέρει ότι ο αστυνομικός ανακρίθηκε επί ώρες σχετικά με την τύχη του Έλληνα πρέσβη.

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης πως οι αστυνομικοί βρήκαν αίμα σε έναν καναπέ στο σπίτι του Ρίο ντε Ζανέιρο όπου διέμεναν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του και ανέκριναν τη σύζυγο, η οποία ονομάζεται Φρανσουάζ.

Την υπόθεση ερευνά το τμήμα ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για δολοφονία.

Παράλληλα, κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας αναχωρεί για τη Βραζιλία, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών.

Το καμένο αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στη Νόβα Ιγουάτσου, στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, μια φτωχή περιοχή, όπου κυριαρχούν ισχυρές ένοπλες συμμορίες με πολιτικές διασυνδέσεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εκτός υπηρεσίας ή συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες που ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές. Πιστεύεται πως συχνά αποσπούν εκβιαστικά χρήματα από τους κατοίκους με αντάλλαγμα να εμποδίζουν τις συμμορίες των ναρκωτικών να καταλάβουν τις περιοχές.