Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν εάν επισκεφθεί τη χώρα του αφού εκείνος αναλάβει καθήκοντα, ενώ εξέφρασε εκ νέου τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που πήγαν να καλύψουν τον εορτασμό για την έλευση του 2017 στο Mar-a-Lago της Φλόριντα, ο Τραμπ απάντησε «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε εάν θα συναντήσει την Τσάι Ινγκ-γουέν, πρόεδρο της Ταϊβάν, σε περίπτωση που βρεθεί στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα κάνει μια στάση στο Χιούστον την 7η Ιανουαρίου και άλλη μια στο Σαν Φρανσίσκο την 13η Ιανουαρίου. Ο Τραμπ αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου.

Τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο νέος πρόεδρος από την ομόλογό του της Ταϊβάν, εξόργισαν το Πεκίνο, το οποίο δεν αναγνωρίζει τη χώρα αυτή.

Η κινεζική διπλωματία προειδοποίησε εναντίον κινήσεων που θα ανέτρεπαν την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» την οποία τηρεί η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες.

Αναφερόμενος σε άλλο ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ προειδοποίησε εναντίον της βιασύνης στην επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Η Washington Post έγραψε την Παρασκευή επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία πιθανόν βρίσκεται πίσω από εισβολή χάκερ σε μια εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βερμόντ.

«Νομίζω ότι είναι άδικο εάν δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ξέρω επίσης πράγματα που άλλοι αγνοούν, και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» είπε ο Τραμπ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Τραμπ αρκέστηκε να πει: «θα μάθετε την Τρίτη ή την Τετάρτη».

Τέλος, επέκρινε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι για τις δηλώσεις του σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ άδικες».