Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία για την υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση των επιχειρήσεων και των οργανισμών στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ).

Ταυτόχρονα, παρατείνεται μέχρι την 31η Μαΐου 2017 και η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της έκθεσης αποβλήτων για τα έτη 2015 και 2016.

Το ΗΜΑ έχει τεθεί σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://wrm.ypeka.gr/, όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης (στο πεδίο «Υποστήριξη»). Πρόκειται για την on line ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου καταχωρίζονται πλέον ηλεκτρονικά (με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων, δήμων και οργανισμών) στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και για τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα, καθώς και ο έλεγχός της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το ΗΜΑ σηματοδοτεί έναν σημαντικό εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσής τους.

«Η δυνατότητα της Πολιτείας, για πρώτη φορά, να παρακολουθήσει με σύγχρονο και αδιάβλητο τρόπο την πορεία των αποβλήτων μέχρι τον τελικό τους προορισμό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, διακοπή των ανεξέλεγκτων απορρίψεων βιομηχανικών αποβλήτων, εξάλειψη της παραοικονομίας» τονίζεται από το υπουργείο.

Μέσω του ΗΜΑ, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται:

Η τήρηση μητρώου όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων.

Η ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των αποβλήτων και η «ιχνηλασιμότητά» τους.

Η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων και η διευκόλυνση των περιβαλλοντικών ελέγχων.

Η δυνατότητα για αποτελεσματικότερες επιθεωρήσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Η έγκαιρη-έγκυρη ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου όλων των εμπλεκομένων, καθώς και του κοινού.

Σε κάθε οργανισμό, επιχείρηση ή ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και σε κάθε εγκατάσταση ή δραστηριότητα που εγγράφεται και καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στο ΗΜΑ, αποδίδεται ένας μοναδικός Αριθμός Μητρώου ΗΜΑ.

Η διαχείριση του ΗΜΑ ασκείται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΝ, ενώ η εποπτεία λειτουργίας και εφαρμογής είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ίδιου υπουργείου.