Ποδαρικό στο 2017 έκανε στον κλάδο των επιχειρήσεων η υπογραφή σύμβασης για την οριστική συμφωνία απόκτησης της εταιρείας Νίκας από την Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Η συμφωνία η οποία προβλέπει την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών της και θυγατρικών της εταιρειών υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου 2016, μεταξύ της Π.Γ. Νίκας, της Givenrise Investments Limited, που ανήκει στον όμιλο Chipita, της Chipita, της Chipita Participations και των δανειστριών τραπεζών της Νίκας την Alpha Bank, την Eurobank Ergasias και την Attica Βank ΑΤΕ, καθώς και την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου Ανώνυμο Εταιρεία, εταιρεία ειδικού σκοπού των δανειστριών τραπεζών.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ. Η υπογραφή της σύμβασης ήρθε σε συνέχεια συμφωνίας που είχε υπογραφεί πέρυσι στις 17 Φεβρουαρίου. Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της σύμβασης επένδυσης και αναδιάρθρωσης δανειακών υποχρεώσεων, τα βασικότερα μέτρα εταιρικής και δανειακής αναδιάρθρωσης που προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

–Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Γ. Νίκας υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρείας συνολικού ποσού περίπου 23,3 εκατ. ευρώ. Η Givenrise του Ομίλου Chipita, η οποία θα έχει καταστεί μέτοχος της Π.Γ. Νίκας, έχει συμφωνήσει ότι θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Γ. Νίκας.

–Την απομείωση του δανεισμού της Π.Γ. Νίκας και θυγατρικών της εταιρειών με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών τους ώστε ο δανεισμός τους μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται στο ποσό περίπου των 26,4 εκατ. ευρώ. Μέρος της απομείωσης του δανεισμού, 17 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου Ανώνυμο Εταιρεία του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Π.Γ. Νίκας στον Αγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υλοποίηση της σύμβασης επένδυσης και αναδιάρθρωσης δανειακών υποχρεώσεων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες Αρχές.

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον Ομιλο Chipita η απόκτηση της Νίκας αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό ντιλ και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση, καθώς η είσοδος στην κατηγορία των αλλαντικών θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων τους και την παρουσία του ομίλου εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.