Ποδαρικό έκαναν οι φόροι στη νέα χρονιά φέρνοντας μαζί τους αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, τσιγάρα. Πριν καλά καλά μπει το 2017 οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νέες ανατιμήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, ενώ ορισμένα από αυτά προκαλούν ανελαστικές δαπάνες για τα νοικοκυριά. Το πλήγμα που επιφέρουν οι νέοι φόροι στις τσέπες των καταναλωτών υπολογίζεται σε ένα δισ. ευρώ καθώς τόσα έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις αυτές το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι η μείωση της κατανάλωσης και πως τελικά στα ταμεία του Δημοσίου δεν πρόκειται να εισρεύσουν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα.

ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. Ακριβότερα πληρώνουν πλέον τα καύσιμα οι έλληνες καταναλωτές καθώς από χθες αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ειδικότερα στη βενζίνη ο ΕΦΚ αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο. Μεγαλύτερη όμως είναι η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης που φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ.

Ετσι, οι μέσες τιμές στα πρατήρια διαμορφώνονται για την απλή αμόλυβδη σε 1,55 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης 1,28 ευρώ το λίτρο και για το υγραέριο 0,82 λεπτά του ευρώ.

Πάντως σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων ζητούν να μην εφαρμόσει τους νέους φόρους και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να λάβει υπόψη πολύ σοβαρά τις συνθήκες στις οποίες διαβούν σήμερα οι Ελληνες όταν περίπου 35% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνουν μάλιστα ότι η αύξηση στον ΕΦΚ από την 1η Ιανουαρίου 2017 στο πετρέλαιο κίνησης είναι 25%, στην αμόλυβδη 5% και στο υγραέριο κίνησης 30%.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα ανοίγουν νέο κύκλο ανατιμήσεων σε πολλές κατηγορίες προϊόντων καθώς αυξάνουν το μεταφορικό κόστος. Αυτό επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αναμένεται να απορροφήσουν τον φόρο αλλά θα τον μετακυλίσουν στις τελικές τιμές των αγαθών.

ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ. Καπέλο 10 λεπτά ανά φλιτζάνι φέρνει η επιβολή για πρώτη φορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ στη λιανική από τα ράφια των σουπερμάρκετ και των καφεκοπτείων αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 25%. Ειδικότερα, ο νέος ΕΦΚ στον καφέ προβλέπει:

n 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του.

n 3 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ψημένο καφέ.

n 4 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον στιγμιαίο καφέ.

n 4 ευρώ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς καφέ εκφράζουν φόβους ακόμα και για λαθρεμπόριο, πρόβλημα που ήδη παρουσιάζεται σε άλλες αγορές όπως αυτές των καύσιμων, των τσιγάρων και των ποτών όπου ισχύουν Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της καφεστίασης εκτιμούν ότι η επιβολή του φόρου αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα στο τομέα τους, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μετράει λουκέτα, παρά την πολιτική των χαμηλών τιμών που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να καταναλώσουν, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων.

ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ. Από χθες ακρίβυναν και τα τσιγάρα και ο καπνός. Η τιμή του πακέτου αυξήθηκε τουλάχιστον μισό ευρώ, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στον καπνό καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από 156,70 σε 170 ευρώ ανά κιλό. Αυξήσεις έφερε το 2017 και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πλέον επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του υγρού 10 ml κατά ένα ευρώ τουλάχιστον.

Οι εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας αλλά και οι περιπτερούχοι φοβούνται εκτίναξη του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ήδη τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος των καταναλωτών, μετά και τις απανωτές αυξήσεις που σημειώθηκαν, στράφηκαν σε παρανόμως διακινούμενα καπνικά προϊόντα. Είναι ενδεικτικό ότι η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων το διάστημα 2009 – 2015 παρουσιάζει πτώση 50,6%, ενώ πλέον 22% είναι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα, από 3% που ήταν το 2009.