Μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την 1η Ιανουαρίου με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό ή με ύπνο μέχρι αργά επειδή ξενύχτησαν, η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι είναι η πιο επικίνδυνη μέρα του χρόνου.

Η ανάλυση των στοιχείων μιας 25ετίας που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση Social Science and Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι από φυσικά αίτια αυξάνονται τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τον κίνδυνο θανάτου να είναι μέγιστος την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου.

Πολλές άλλες μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει πως την ίδια περίοδο παρατηρείται αύξηση και στους αυτοπροκαλούμενους θανάτους, καθώς και στους θανάτους από ατυχήματα και ανθρωποκτονίες.

Όπως είχε δείξει η μελέτη του Social Science and Medicine, τη 1η Ιανουαρίου κάθε έτους η θνησιμότητα από φυσικά αίτια είναι αυξημένη 5% κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Στη συγκεκριμένη μελέτη στα «φυσικά αίτια» κατατάχθηκαν η προχωρημένη ηλικία και τα διάφορα χρόνια νοσήματα, ενώ τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση των πιστοποιητικών θανάτου που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1979 και 2004 (ήταν πάνω από 57,4 εκατομμύρια).

Αν και η εξαγωγή του συμπεράσματος για την επικινδυνότητα της 1ης Ιανουαρίου ήταν εύκολη, οι ερευνητές δεν ξέρουν που μπορεί να οφείλεται.

«Σε κάθε αιτία φυσική θανάτου που εξετάζαμε, έβγαινε αβίαστα το συμπέρασμα ότι η θνητότητα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους ήταν αυξημένη, αλλά δεν έχουμε κάποια πειστική εξήγηση γι’ αυτό», παραδέχθηκε στην εφημερίδα WashingtonPostο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φίλιπς, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Και πρόσθεσε πως μολονότι η παρατηρούμενη διαφορά είναι μεγάλη (αντιστοιχείσε αρκετές δεκάδες χιλιάδες πρόσθετους θανάτους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου), καμία ερευνητική ομάδα έως σήμερα δεν έχει προσπαθήσει να την ερμηνεύσει.

«Δεν αποτελεί μόνο ένα μυστήριο, αλλά ένα μυστήριο το οποίο δεν έχει απασχολήσει την επιστήμη», είπε, επισημαίνοντας πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία άλλη, πρόσθετη μελέτη για το θέμα.

Πού θα μπορούσε, λοιπόν, να οφείλεται; Ίσως στο ότι ακόμα κι αν νιώσει κάποιος άρρωστος, καθυστερεί να το πει στους δικούς του ή, πολύ περισσότερο, να ζητήσει ιατρική βοήθεια, για να μην χαλάσει το πνεύμα των ημερών, απαντά ο δρ Φίλιπς.

Το σίγουρο είναι ότι δεν οφείλεται στην αυξημένη συχνότητα ή/και σοβαρότητα νοσημάτων όπως η γρίπη και η πνευμονία, στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και στη λήψη ουσιών, διότι η 1η Ιανουαρίου παρέμενε εξίσου επικίνδυνη και όταν έλαβε υπ’ όψιν τους συγκεκριμένους παράγοντες, κατέληξε.

Έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα, συνιστά σε όποιον νιώσει το παραμικρό ενόχλημα, να το λέει αμέσως για να βοηθηθεί, ανεξάρτητα από την ημέρα του χρόνου.