Η Τουρκία είναι μια χώρα στο μεταίχμιο. Η απόφαση του προέδρου Ερντογάν, ωστόσο, να μην παίξει καθαρά με την Ευρώπη επιλέγοντας τυχοδιωκτικές στρατηγικές, βουλιάζει τη χώρα του όλο και πιο πολύ στην αποσταθεροποίηση και στο χάος, αλλά και στον αυταρχισμό εκ μέρους του καθεστώτος του.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται στις 12 Ιανουαρίου το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν για πραξικόπημα, ότι διατάχθηκαν να περισυλλέξουν τραυματίες ενόσω εκτυλίσσονταν τα γεγονότα. Ο Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο όταν οι οκτώ πέρασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, έκανε την εξής δήλωση: «O Πρωθυπουργός της Ελλάδας με διαβεβαίωσε ότι θα εκδοθούν». Ως γνωστόν, όμως, το θέμα δεν αφορά τον Πρωθυπουργό αλλά την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Στις τρεις δίκες που ήδη διεξήχθησαν, οι δικαστές αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι έξι εκ των οκτώ εκζητουμένων. Η εισαγγελικη Αρχή ζήτησε να μην εκδοθεί κανένας, επειδή δεν υπάρχουν εγγυήσεις δίκαιης δίκης τους και επειδή υπάρχει φόβος επαναφοράς της ποινής του θανάτου. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας έχει ασκήσει έφεση στις αποφάσεις –που θα συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου στον Αρειο Πάγο.
Η συνεχιζόμενη επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας κατά της Τουρκίας, για την οποία ως Ελληνες οφείλουμε αλληλεγγύη, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ώστε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε θέματα δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι οκτώ Τούρκοι δεν πρέπει να εκδοθούν –και αυτό πρωτίστως είναι υποχρέωση της δημοκρατικής Ελλάδας. Ολων μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στις 5 Ιανουαρίου, από τις 6.30 το απόγευμα και μετά, στο Πάρκο Ελευθερίας, τον τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ-ΕΣΑ επί χούντας, όσοι έλληνες πολίτες αισθάνονται ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δημοκρατική προτεραιότητα, καλούνται σε συγκέντρωση από πρωτοβουλία πολιτών. Για να αποτρέψουμε την έκδοση σε ένα αυταρχικό καθεστώς οκτώ ικετών της ελληνικής δημοκρατίας.