Με ένα προσωπικό-συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τον νεανικό του φίλο αλλά και στενό υπηρεσιακό συνεργάτη, τον 59χρονο Κυριάκο (Ακη) Αμοιρίδη που βρήκε τραγικό θάνατο από τον εραστή της βραζιλιάνας συζύγου του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στη χώρα όπου δύο φορές υπηρέτησε ως διπλωμάτης και ζούσαν με τη 10χρονη κόρη τους.
Ο Αμοιρίδης που κατείχε τον διπλωματικό βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α΄ ήταν γεννημένος στη Βέροια στις 30 Σεπτεμβρίου 1957, σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο και έλαβε DEA Ευρωπαϊκού Δικαίου από το Paris I Panthéon-Sorbonne, ενώ είχε κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο στο Paris II-Panthéon-Assas.
Η υπόθεση της δολοφονίας για την οποία έχουν συλληφθεί ήδη η 40χρονη Βραζιλιάνα Φρανσουάζ Σίλβα ντε Ολιβέιρα ως ηθική αυτουργός και ο 29χρονος αστυνομικός Sérgio Gomes Moreira Filho ως δράστης της δολοφονίας, έχει προκαλέσει σοκ για τη βιαιότητά της, ενώ –σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές –υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα.
Οι δύο αρχικά αρνήθηκαν τα πάντα, αλλά τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα. Ως αποτέλεσμα, έπεσαν σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν το έγκλημα.
στην Τρίπολη της Λιβύης
«Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα αποχαιρετούσαμε υπό τέτοιες τραγικές συνθήκες τον Ακη Αμοιρίδη» έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΥΠΕΞ.
«Ενα έτος νεώτερός μου στη Νομική Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πρόσχαρος και ευγενής. Τον θυμάμαι αργότερα να με υποδέχεται με επαγγελματισμό, αλλά και διακριτική φιλία, ως στέλεχος της ΜΕΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οταν πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών τον βρήκα πρέσβη στην Τρίπολη της Λιβύης, υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης, που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου. Ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο; Την αγάπη μου στην κορούλα του».
ψάχνει τις σκοτεινές πτυχές
Στο μεταξύ, κλιμάκιο τριών αστυνομικών –δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και ένας της Ιντερπόλ –έχει αναχωρήσει για τη Βραζιλία προκειμένου να λάβει γνώση για τις σκοτεινές πτυχές του θρίλερ, οι οποίες αναμένεται να διερευνηθούν και να στοιχειοθετηθούν από την έρευνα, για το πώς στήθηκε και οργανώθηκε η δολοφονική παγίδα.
Μια μαρτυρία – κλειδί του συνεργού του δολοφόνου –ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του τσιλιαδόρου –φέρεται να καίει μάλλον τη σύζυγο και τον φίλο της, καθώς αναφέρει ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα και προμελετημένα και ότι του υποσχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 23.000 ευρώ για να βοηθήσει στη δολοφονία, το οποίο και θα έπαιρνε «αν όλα πήγαιναν καλά».
Το έγκλημα έγινε την περασμένη Δευτέρα στο σπίτι του ζευγαριού, ενώ ο διπλωμάτης βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικη άδεια. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα μάλιστα η σύζυγος μαζί με τη δεκάχρονη κόρη τους πήγαν, για άλλοθι, για ψώνια σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρουν, κινητοποιήθηκαν αμέσως και η Εισαγγελία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονία, την οποία και ανέθεσε στην Ασφάλεια.
Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους αστυνομικούς να λάβουν καταθέσεις από συγγενείς του πρεσβευτή και, το κυριότερο, να ζητηθούν πληροφορίες από τις Αρχές της Βραζιλίας στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής και της αστυνομικής συνεργασίας.
Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του κλιμακίου των ελλήνων αστυνομικών στις έρευνες αναμένεται να διευκρινισθούν στο πλαίσιο της συνδρομής.
Να σημειώσω ότι παρόμοια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και για την υπόθεση του θανάτου της Χριστίνας Ωνάση, όταν κλιμάκιο αστυνομικών είχε ταξιδέψει στην Αργεντινή.
«Υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα»
«Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του Πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014. Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα “Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή” στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015» ανέφερε ακόμη το ΥΠΕΞ.
«Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση.