Πίστες για χορό υπό το φως των αστεριών, βραβευμένοι σεφ, πολυτελής διάκοσμος, άφθονο αλκοόλ και ο Βόσπορος στα πόδια των θαμώνων: στα 14 χρόνια της λειτουργίας του, το Reina είχε αποκτήσει τη φήμη του πιο χάι κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, σημείο συνάντησης και διασκέδασης της νεαρής, δυτικότροπης ελίτ της πόλης. Το προτιμούσαν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί ποδοσφαιριστές της Τουρκίας, ηθοποιοί διάσημοι από τις δημοφιλείς σαπουνόπερες της χώρας, σελέμπριτι και μοντέλα, αλλά και τουρίστες και επιχειρηματίες από ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο «φανταχτεροί» πελάτες συνήθιζαν να δένουν με τα σκάφη τους στην προβλήτα του, αποφεύγοντας την κίνηση του παραλιακού δρόμου. Το κλαμπ είχε να υπερηφανεύεται πως το είχαν επισκεφθεί ονόματα όπως αυτά του Ντάνιελ Κρεγκ και της Κάιλι Μινόγκ, της Ναόμι Γουότς και του Τζον Μπον Τζόβι. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι γιόρταζαν εκεί, το βράδυ του Σαββάτου, την αλλαγή του χρόνου. Το 2017 έμελλε να ξεκινήσει με τον χειρότερο δυνατό, τον πιο δυσοίωνο τρόπο.
Oπως δήλωσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Μεχμέτ Κοτζαρσλάν, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία την περίοδο των γιορτών –άλλωστε η χώρα, και η ίδια η Κωνσταντινούπολη, έζησε μια σειρά από πολύνεκρες επιθέσεις μέσα στο 2016, με πιο πρόσφατη τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή από έναν νεαρό αστυνομικό στις 18 Δεκεμβρίου.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι λοιπόν, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην πόλη. Και οι έλεγχοι στην είσοδο του Reina, σύμφωνα πάντα με τον Κοτζαρσλάν, είχαν ενισχυθεί: παρών ήταν, πέραν των ιδιωτικών φρουρών, και ένας ένοπλος αστυνομικός. Hταν ένα από τα πρώτα θύματα του ενόπλου που μετέτρεψε το ρεβεγιόν σε τραγωδία: φτάνοντας στην είσοδο του κλαμπ στη 1.15 τοπική ώρα, ο άνδρας άνοιξε πυρ και σκότωσε με ένα Καλάσνικοφ (σύμφωνα με τη «Χουριέτ») τον αστυνομικό καθώς και έναν πολίτη. Ακολούθησαν, στο εσωτερικό του Reina, επτά λεπτά απόλυτου τρόμου, με τον δράστη να πυροβολεί αδιακρίτως και τον κόσμο που μέχρι εκείνη την ώρα έπινε, χόρευε και διασκέδαζε να προσπαθεί όπως όπως να σωθεί. «Ηταν τέτοιος ο πανικός, που άνθρωποι ρίχνονταν στον Βόσπορο για να γλιτώσουν» δήλωσε μια νεαρή θαμώνας στο πρακτορείο Dogan.
Τουλάχιστον 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους 24 ξένοι, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 65 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, μία Γαλλοτυνήσια και ο τυνήσιος σύζυγός της, επτά Σαουδάραβες, δύο Ινδοί, ένας Καναδός, ένας Σύρος, μία Ισραηλινή, τέσσερις Ιρακινοί και ένας βέλγος υπήκοος. «Εκμεταλλευόμενος το χάος», ο δράστης κατάφερε να διαφύγει. Αρχικά κυκλοφόρησε η πληροφορία πως ήταν μεταμφιεσμένος σε Αγιο Βασίλη, ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο Μπιναλί Γιλντιρίμ τη διέψευσε, επιβεβαιώνοντας μόνο πως είχε αφήσει το όπλο του στον τόπο της επίθεσης. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης πως τον άκουσαν να μιλάει αραβικά, τα κίνητρα του δράστη όμως δεν έχουν διαλευκανθεί.
ΤΟ ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Σε πόλεμο τόσο με το ISIS όσο και με το PKK, η Τουρκία βρέθηκε την περασμένη χρονιά επανειλημμένως στο στόχαστρο και των δύο. Η επίθεση στο Reina παραπέμπει περισσότερο στους τζιχαντιστές –πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη συνέκριναν με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015. Σύμφωνα μάλιστα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Nashir Media Foundation, που θεωρείται από τους ειδικούς φίλα προσκείμενο στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δημοσίευσε προ ημερών τα τελευταία τρία μηνύματα με τα οποία καλούσε «μοναχικούς λύκους» στη Δύση να μετατρέψουν την περίοδο των γιορτών σε μέρες «τρόμου και αίματος», παροτρύνοντάς τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κλαμπ, υπαίθριες αγορές και κινηματογράφους.
«ΝΥΧΤΑ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ». Το βέβαιο είναι πως στο στόχαστρο μπήκαν το βράδυ του Σαββάτου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης που γιόρταζαν την έλευση του νέου χρόνου με τρόπο δυτικό. Το αλκοόλ έρρεε άφθονο στο Reina και ο χώρος ήταν διακοσμημένος με γιρλάντες και άλλα χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Πόλη κοσμοπολίτικη και ανοιχτή, επισημαίνει η «Μοντ», η Κωνσταντινούπολη επιδεικνύει κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, γιρλάντες, αστέρια και Αγιους Βασίληδες. Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης, μάλιστα, όπως το Ορτάκιοϊ, η περιοχή όπου βρίσκεται το Reina, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, πολλές οικογένειες στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι τους.
Μέχρι πρότινος, οι στολισμοί αυτοί δεν προκαλούσαν αντιδράσεις. Φέτος όμως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τούς κήρυξε τον πόλεμο. «Αυτή είναι η τελευταία σας προειδοποίηση! Μη γιορτάζετε το ρεβεγιόν!», «φώναζε» η «Milli Gazette» παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η εφημερίδα, που έχει ως έμβλημά της έναν από τους μιναρέδες του Μπλε Τζαμιού, περιέγραφε την επίμαχη γιορτή ως «μια νύχτα μεθοκοπήματος, παιγνίων και ακολασίας».
«Απίστευτο αυτό το ντελίριο της Πρωτοχρονιάς! Αγιοβασίληδες παντού, στα εμπορικά κέντρα, στις αγορές, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στην τηλεόραση, ακόμα και μέσα στα σπίτια όπου βλέπουμε πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα» εξανίστατο ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στη φιλοκυβερνητική «Yeni Safak». «Μήπως δεν είναι μουσουλμανική χώρα αυτή εδώ; Τι πάει να πει αυτή η παντομίμα, αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας, αυτή η λατρεία του δήμιου;».