Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν εμφανίσθηκε δημοσίως στους προγραμματισμένους εορτασμούς και τη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ασθενεί με βαριά γρίπη. Ομως οι φήμες για την κατάσταση της υγείας της φουντώνουν και τα σενάρια για τη διαδοχή της συζητούνται ευρύτατα.

Η 90χρονη Ελισάβετ δεν είχε παραστεί ούτε στη λειτουργία για τα Χριστούγεννα στο Σάντριχαμ –πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Εκεί είχε πάει ο 95χρονος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όμως κατόπιν κόλλησε και αυτός και τώρα βρίσκονται και οι δύο υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Η Ελισάβετ έχει να εμφανισθεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά είχε βιντεοσκοπηθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα.

«Μιλάμε για μια 90χρονη γυναίκα με βαρύ κρύωμα», δήλωσε η ειδικός στη βρετανική βασιλική οικογένεια Βικτόρια Μέρφι. «Δεν ήθελε να στέκεται μέσα σε μια παγωμένη εκκλησία επί μία ώρα, με τόση υγρασία, για να μη χειροτερέψει. Οι γιατροί της την συμβούλευσαν να το αποφύγει».

Ολα αυτά, όμως, έχουν προκαλέσει όργιο φημών που πυροδότησαν κι ένα ψεύτικο tweet από πλαστό λογαριασμό του BBC ότι η βασίλισσα έχει πεθάνει. Τα ανάκτορα αναγκάστηκαν να προβούν σε διάψευση αναφέροντας ότι η Ελισάβετ είναι ζωντανή.

ΠΡΟΒΑ… ΚΗΔΕΙΑΣ. Το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για την κηδεία της έχουν γίνει εδώ και χρόνια και ότι συχνά ανανεώνονται μέσα από συζητήσεις και με την ίδια δεν βοηθά στο να περιορισθεί η φημολογία.

«Προφανώς όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η θλιβερή μέρα θα αργήσει ακόμα πολύ, χρειάζεται όμως τακτικά να κάνουμε πρόβες για τη διοργάνωσή της κηδείας, αφού θα αποτελέσει μεγάλο γεγονός με πάρα πολλούς σημαντικούς καλεσμένους», δήλωσε πρόσφατα βοηθός της βασιλικής οικογένειας. «Η βασίλισσα, που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με μεγάλο πραγματισμό, γνωρίζει τα πάντα. Τα σχέδια εξετάζονται κάθε χρόνο και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή πρέπει να εγκριθεί από την ίδια. Δεν υπάρχει συναισθηματισμός, μάλιστα εκείνη δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες».

Η κηδεία της Ελισάβετ, που βρίσκεται στον θρόνο από το 1952 όταν διαδέχθηκε τον πατέρα της, θεωρείται ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στη σύγχρονη βρετανική ιστορία. Θα πρόκειται για τον πρώτο θάνατο βρετανού μονάρχη στη νέα τεχνολογική εποχή με την τηλεόραση και τα social media να ενισχύουν την κάλυψη και τη συμβολική σημασία της τελετής.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ. Η κατάσταση της υγείας της Ελισάβετ και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που δεν παρέστη στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία τα τελευταία 30 χρόνια προκαλεί ερωτηματικά για τη διαδοχή σε περίπτωση που επιλέξει να παραιτηθεί του θρόνου ή εάν αποβιώσει. Ο μεγαλος γιος της πρίγκιπας Κάρολος είναι πρώτος στη γραμμή διαδοχής. Εάν ανέβει στον θρόνο ο 68χρονος Κάρολος θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία νέος βασιλιάς. Η σύζυγός του Καμίλα δεν θα γίνει βασίλισσα. Μετά τον Κάρολο ακολουθεί ο μεγάλος γιος του από τον γάμο του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, πρίγκηπας Ουίλιαμ, και κατόπιν τα παιδιά του πρίγκιπας Γεώργιος και πριγκίπισσα Σάρλοτ. Πέμπτος στη διαδοχή είναι ο δεύτερος γιος του Καρόλου, πρίγκιπας Χάρι. Ιστορικά το στέμμα περνά από τον μονάρχη στον μεγαλύτερο γιο αλλά επειδή ο Γεώργιος Ε’ δεν είχε γιο τον διαδέχθηκε η κόρη του Ελισάβετ. Νόμος που πέρασε το 2011 προβλέπει ότι το φύλο δεν επηρεάζει πλέον τη διαδοχή.

Υπάρχει βέβαια και η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνει βασιλιάς ο ηλικιωμένος Κάρολος, που είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει έπειτα από τη διάλυση του γάμου του με την Νταϊάνα, ή ο νεαρός και ιδιαίτερα δημοφιλής Ουίλιαμ, που θεωρείται ότι θα ανανεώσει τον θεσμό της μοναρχίας.