Το τέλος της χρονιάς έφερε την κλιμάκωση που υπέβοσκε καιρό στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ ως μία από τις «απαντήσεις» που είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει για τη θεωρούμενη ως ρωσική ανάμειξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «πρόκληση», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωρίζοντας ότι μένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να πέσει στο επίπεδο της ανεύθυνης διπλωματίας» και δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα. Ουσιαστικά ο Πούτιν σνομπάρισε τον απερχόμενο πρόεδρο με τον οποίο, ούτως ή άλλως, είχε τα τελευταία χρόνια τεταμένη σχέση. Ομως μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων του Ομπάμα, αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε κωδικός κομπιούτερ που συνδέεται με ρώσους χάκερ σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας που διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια στην Πολιτεία Βερμόντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνει δύο χώρους απ’ όπου δρούσαν Ρώσοι που συγκέντρωναν πληροφορίες, έναν στο Μέριλαντ και έναν στη Νέα Υόρκη, ενώ διέταξε η απέλαση των ρώσων διπλωματών να πραγματοποιηθεί μέσα σε 72 ώρες. Χθες, οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ. «Ολοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ανησυχήσουν από τις δραστηριότητες της Ρωσίας» είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι για τις κυβερνοεπιθέσεις και το μέγεθος των πληροφοριών που εκλάπησαν «οι εντολές θα μπορούσαν να προέλθουν μόνο από τα ανώτατα επίπεδα της ρωσικής κυβέρνησης».

Πριν από μία εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι λόγω της ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία, δηλαδή τις υποκλοπές κατά οργανισμών και στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος –όπως την επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -, θα προβεί σε κυρώσεις αλλά και σε μέτρα εις βάρος της Μόσχας, κάποια εκ των οποίων θα ανακοινωθούν δημόσια.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν υποστηρίζει τις νέες κυρώσεις, αναφέροντας ότι «η Ρωσία δεν μοιράζεται τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά διαρκώς προσπαθεί να τα υπονομεύσει». Οι ηγεσίες τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος στηρίζουν την απόφαση Ομπάμα, γεγονός όμως που δεν ισχύει για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί τον Πούτιν «φίλο» του.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χρησιμοποίησε ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επί οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων. Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατόρθωσε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο, να την αμαυρώσει. Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην προσωπική της σελίδα στο facebook.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι «δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα για τους αμερικανούς διπλωμάτες στη χώρα μας, δεν θα απελάσουμε κανέναν», προσθέτοντας όμως ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα. Μάλιστα, προσπαθώντας να κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα, προσκάλεσε δημόσια τα παιδιά των αμερικανών διπλωματών στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο Κρεμλίνο. Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καλέσει τον Πούτιν δημόσια να απελάσει αντίστοιχο αριθμό αμερικανών διπλωματών.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ. Ομως αυτή την εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον, έγινε κάτι το οποίο είχε απολεσθεί τα τελευταία χρόνια: χάθηκε η πόλωση και υπήρξε συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Επτά εβδομάδες μετά τις εκλογές και πέντε μήνες αφότου οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ άρχισαν να συζητούν τις υποψίες τους ότι η Ρωσία είχε χακάρει τα κομπιούτερ του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων. Η προεκλογική του επιφυλακτικότητα να αναδείξει τη ρωσική ανάμειξη, φοβούμενος ότι θα εμπλέξει την πολιτική στις μυστικές υπηρεσίες, και η βεβαιότητά του για τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον θα καταγραφούν, πιστεύουν κάποιοι, στα μεγαλύτερα λάθη της προεδρίας του. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το έντονα πολωτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –που, ούτως ή άλλως, έχει αρκετά προβλήματα με τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ –έσπευσε στο πλευρό του Ομπάμα. Δύο από τους πιο αξιοσέβαστους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, ο Τζον ΜακΚέιν και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι «οι κυρώσεις Ομπάμα έπρεπε να έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό» και δεσμεύθηκαν για τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί ότι η Ρωσία θα τιμωρηθεί για τα όσα έκανε. Η ένταση μεταξύ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της δεύτερης θητείας Ομπάμα έχει συγκριθεί με έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Ομως οι θερμές σχέσεις του Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν μεγάλο ρήγμα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπομονή. Σε λίγο καιρό θα δούμε τη συνέχεια.