Σε μηνιαία βάση θα μπορούν από αυτό τον μήνα να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με δυνατότητα μάλιστα μερικής καταβολής των εισφορών, όπως επισήμανε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την παρουσίαση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση της διπλής εισφοράς υπέρ της κυρίας σύνταξης και του ΕΟΠΥΥ πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η επόμενη δόση (για τον Φεβρουάριο) πρέπει να έχει καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου κ.ο.κ. Ειδικά για την περίπτωση των εργαζομένων με μπλοκάκι, με έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το αν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, η καταβολή ΦΠΑ και εισφορών από τους επαγγελματίες δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιανουαρίου, ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για έκδοση συντάξεων. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας βασικός στόχος του νέου φορέα είναι η ολοκλήρωση της απονομής των 161.551 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ από το τέλος του Ιανουαρίου το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αναρτά τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών οφειλών όλων των υπόχρεων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Πρώτος διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης. Το site του Ταμείου είναι www.efka.gov.gr ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555. Επίσης, θα λειτουργήσουν 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τα οποία θα στελεχωθούν με περίπου 1.000 από τους συνολικά 8.500 εργαζομένους που απασχολούνται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης και πλέον εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑ. Στο μεταξύ το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οπως τόνισε σε πρωινή εκπομπή του Αnt1 ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η πλατφόρμα να ανοίξει το διάστημα μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου. Στόχος είναι να προκύψουν πανελλαδικά έως 700.000 πολίτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας επιταχύνουν ώστε να αρχίσει άμεσα η υποβολή αιτήσεων και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπαλλήλων των δήμων όλης της χώρας που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του ΚΕΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 10 Ιανουαρίου. Ακολούθως, πρέπει να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 30 δήμους και η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, πρέπει να δημοσιευθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα καθορίζει τυπικά και ουσιαστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του προγράμματος, για να αρχίσει αμέσως μετά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.