Με μελανά χρώματα αρχίζει η νέα χρονιά για χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν υπηρεσίες ειδικής αγωγής για τα παιδιά τους. Η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν με τον ΕΟΠΥΥ οι λογοθεραπευτές και οι άλλοι επιστήμονες του κλάδου βρίσκεται στον αέρα, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των διαπραγματεύσεων του Οργανισμού με τους ειδικούς. Μοιραία το 2017 ανοίγει έναν νέο κύκλο οικονομικής αιμορραγίας για τους γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν απλά, μέτρια ή σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται ειδικές θεραπείες για την εκπαίδευση ή και τη διαβίωσή τους.
Πρόκειται δηλαδή για παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές), βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό και άλλες παρόμοιες ή σοβαρότερες παθήσεις. Καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει εδώ και δεκαετίες το κενό αυτό.
Ομως οι περίπου 2.000 δομές που λειτουργούν στη χώρα μας (εκπροσωπούνται από επτά συλλογικά όργανα) έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο και κατέβασαν το στιλό, αρνούμενες να υπογράψουν τη νέα σύμβαση που τους παρουσίασε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους αφήνουν αιχμές για τη διοίκηση του Οργανισμού ότι στην εκπνοή του έτους και υπό ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο δρομολόγησε διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με όλους τους παρόχους, μεταξύ άλλων και με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντάς τους.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ για τους χειρισμούς του όσον αφορά το μείζον ζήτημα της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω συμβάσεων και καταλογίζουν στη διοίκηση προσχηματική διαπραγμάτευση και μεθόδευση στη στάση της απέναντί τους.
«Από τη Δευτέρα τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής είναι ακάλυπτοι και άρα οι γονείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά. Οι οικογένειες αυτές βρίσκονται σε σύγχυση καθώς δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως από το υπουργείου Υγείας ούτε έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος» διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) Γιώτα Λουίζου.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ. Ηδη οι γονείς συγκεντρώνουν υπογραφές στο Διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα Avaaz.org, που πραγματοποιεί ψηφίσματα πολιτών για διάφορα κοινωνικά θέματα και όχι μόνο), προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εως χθες το βράδυ είχαν υπογράψει 5.063 πολίτες κάτω από το αίτημα «Μην καταδικάζετε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες». Μάλιστα, οι ίδιοι οι διακινητές της e-ψηφοφορίας (δηλαδή, οι γονείς) εξηγούν ότι είναι σημαντικό να λάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη γιατί «οι θεραπείες στην πλειοψηφία τους δίνουν τη δυνατότητα σε οικογένειες ολόκληρες να ελπίζουν ότι αλλάζουν τις ζωές των παιδιών ουσιαστικά».
Εως την εκπνοή του 2016 οι γονείς είχαν τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένου επιστήμονα για τη διενέργεια συνεδριών ειδικής αγωγής. Ετσι, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν λάβει σχετική ιατρική γνωμάτευση από δημόσια δομή, προπλήρωναν τα ιδιωτικά Κέντρα Ειδικής Αγωγής και έπειτα αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ. Βάσει όμως της νέας σύμβασης, τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής θα αποζημιώνονται απευθείας από τον Οργανισμό εντός 90 ημερών και απαγορεύεται να εισπραχθεί επιπλέον οποιαδήποτε αμοιβή από τον ασφαλισμένο πλην του νόμιμου προβλεπόμενου ποσού.
Και παρότι με την πρώτη ματιά αυτοί οι όροι θα μπορούσε να χαρακτηριστούν επωφελείς για τους γονείς, ενδέχεται να αποδειχθούν μπούμερανγκ καθώς είναι γνωστό ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις από το Δημόσιο είναι ψίχουλα.
ΕΚΠΤΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. «Τα Κέντρα θα αδυνατούν να πληρώσουν τους θεραπευτές, η επιμόρφωση του προσωπικού θα παραγκωνιστεί και γενικώς θα οδηγηθούμε σε αναγκαστική έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των Κέντρων, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί την εφαρμογή claw – back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) και rebate (έκπτωση επί του τζίρου) χωρίς να έχει διαμορφωθεί το σχετικό κονδύλι για το 2017» προσθέτει η Λουίζου.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το Δημόσιο καλύπτει με μόλις 1,23 ευρώ τη συνεδρία εργοθεραπείας, ενώ αποζημιώνει τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής γονέων και θεραπείας συμπεριφοράς με το ποσό των 2,25 ευρώ.