Τα τελευταία χρόνια διαφαινόταν μια αρχική τάση που ταινία με την ταινία αποκτούσε μεγαλύτερη δυναμική κι έρεισμα στο κινηματογραφικό κοινό. Το 2017, ωστόσο, το κύμα των υπερηρώων που ετοιμάζεται να «πλήξει» τις μεγάλες οθόνες παγκοσμίως αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και τείνει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων μαζί με το αντίπαλον δέος της μυθοπλασίας –τα έργα της Disney, που συμπληρώνουν τον φετινό καμβά της μεγάλης οθόνης. Σίκουελ ταινιών και φρέσκες παραγωγές με πρωταγωνιστές άνδρες και γυναίκες που έχουν εξαιρετικές ικανότητες βγαίνουν από τον κόσμο των κόμικς και ζωντανεύουν με τις περιπέτειές τους μπροστά στα μάτια των θεατών που πια είναι υποψιασμένοι σ’ αυτού του είδους τις ταινίες (οι άσπονδοι εχθροί τούς ονομάζουν «οι θεατές των ποπκόρν»).

Ο μαραθώνιος, που περιλαμβάνει περίπου δύο δεκάδες ταινίες, ανοίγει στις 2 Μαρτίου με το «Logan» του Τζέιμς Μάνγκολντ. Ο Χιου Τζάκμαν θα φορέσει για ένατη και τελευταία φορά τα μεταλλικά νύχια του Wolverine σ’ αυτό το σίκουελ που βασίζεται στη σειρά κόμικς του Μαρκ Μίλαρ «Old Man Logan». Η ιστορία τον βρίσκει αιώνες μακριά από το τελευταίο επεισόδιο, μακριά από την έπαυλη των X-Men που έχει γίνει στάχτη και τη Γη ισοπεδωμένη και μοιρασμένη ανάμεσα στους κακούς της Marvel. Αν και ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα μπλεκόταν ποτέ ξανά σε περιπέτειες, αναγκάζεται να βγάλει και πάλι μαχαίρια σε μια ταινία που φαίνεται να είναι περισσότερο βίαιη από τις παλιότερες.

Πριν από δύο χρόνια οι ειδικοί της βιομηχανίας του θεάματος προειδοποιούσαν τη Marvel ότι θα έπαιρνε τεράστιο ρίσκο αν κυκλοφορούσαν οι «Φύλακες του Γαλαξία». Τα 774 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις, όμως, τους διέψευσαν. Τώρα, στο δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας που θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Μαΐου η παρέα των φυλάκων του γαλαξία με κεντρικά πρόσωπα τους Κρις Πρατ, Κερτ Ράσελ, Γκλεν Κλόουζ και Ζόι Σαλντάνα συνεχίζει την πορεία της για να ανακαλύψει την αληθινή καταγωγή του ηγέτη της Πίτερ «Σταρ Λορντ» Κουίλ.

Πέρυσι, η Wonder Woman ξεδίπλωσε το ταλέντο της στον κόσμο των υπερηρώων ως κομμάτι της ταινίας «Batman v Superman:η αυγή της δικαιοσύνης» της Warner. Φέτος, επιστρέφει μόνη της από τις 8 Ιουνίου, σε μια παραγωγή σκηνοθετημένη από γυναίκα (Πάτι Τζέκινς), με κεντρικό πρόσωπο μια μοντέρνα αμαζόνα (Γκαλ Γκαντότ). Σκοπός της είναι να μιλήσει για τη ζωή της πριν από τις μάχες και τα σπαθιά, έχοντας στο πλάι της τον Κρις Πάιν και την Ρόμπιν Ράιτ.

Ο SPIDER-MAN. Μιας και ο Τόμπι Μαγκουάιρ έβγαλε τη μάσκα του και ο Αντριου Γκάρφιλντ σταμάτησε να εκτοξεύει ιστούς, ο Τομ Χόλαντ φοράει το νέο κοστούμι του Ανθρώπου-Αράχνη στη νέα ταινία «Spider-Man: Homecoming». Μέχρι την πρώτη προβολή τής 6ης Ιουλίου, το κοινό μπορεί να θυμηθεί τις ικανότητές του στο «Captain America: Εμφύλιος πόμεος», όπου εμφανίστηκε ο ίδιος χαρακτήρας. Αυτή τη φορά, ο συμπαθής κινηματογραφικός Πίτερ Πάρκερ θα τα βάλει με τον Vulture, που ενσαρκώνεται από τον πλήρως επανακάμψαντα Μάικλ Κίτον. Ενα πέρασμα θα κάνει και ο Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ ως Iron Man.

Τον περασμένο μήνα η Marvel είχε ανακοινώσει ότι το νέο μεγάλων διαστάσεων δημιούργημά της «The Inhumans» θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο τηλεοπτικά στο δίκτυο ABC. Η νέα συμφωνία με την ΙΜΑΧ έκανε τους ανθρώπους της ν’ αλλάξουν τα πλάνα τους, μιας και τελικά η ταινία θα συγχρηματοδοτηθεί και θα πάρει θέση στο πρόγραμμα προβολών στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο εβδομάδες τον Σεπτέμβριο. Η πλοκή της βασίζεται στις περιπέτειες των υπερανθρώπων και στη σειρά «Agents of S.H.I.E.L.D.», που βρίσκεται τώρα στην τέταρτη σεζόν και προβάλλεται στο ABC.

Ο THOR. Τον Νοέμβριο ο Thor επιστρέφει για τις ανάγκες της τρίτης του ταινίας «Thor: Ragnarok», με τον Κρις Χέμσγουορθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, φέρνει και παρέα. Οσο κι αν οι φαν των κόμικς αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη εμβόλιμη χρήση υπερηρώων στις παραγωγές, ο σκηνοθέτης Τάικα Γουατίτι τοποθετεί τον Hulk, συνοδοιπόρο του σκανδιναβού ήρωα από τους Avengers, φτιάχνοντας ένα «διαγαλαξιακό ανδρικό road movie», όπως το χαρακτήρισε ο συμπρωταγωνιστής Μαρκ Ράφαλο. Κάπως έτσι η Marvel όχι μόνο θα ζευγαρώσει ήρωες που συνυπάρχουν για σχεδόν μία δεκαετία στην κινηματογραφική μυθοπλασία, αλλά χτίζει μπλοκμπάστερ προσθέτοντας λεπτομέρειες από άλλα είδη.

JUSTICE LEAGUE.Το κερασάκι στην τούρτα των υπερηρώων θα έρθει επίσης τον Νοέμβριο χάρη στην ταινία «Justice League». Η Warner ενώνει την «αγία τριάδα» της DC, τους Superman (Χένρι Κάβιλ), Batman (Μπεν Αφλεκ) και Wonder Woman (Γκαλ Γκαντότ) για πρώτη φορά με την υποστήριξη των Flash (Εζρα Μίλερ), Aquaman (Τζέισον Μόμοα) και Cyborg (Ρέι Φίσερ). Ο Batman πάντως θα πρωταγωνιστήσει και στην παιδική παραγωγή «Lego Batman» από τις 9 Φεβρουαρίου. Ισως να χρειαστεί ν’ αρκεστούν σ’ αυτό το φιλμ οι θαυμαστές του, γιατί ο Μπεν Αφλεκ που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του «Batman» και είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018, παραδέχτηκε ότι προς το παρόν τα έχει βρει σκούρα και δεν μπορεί να ξεκινήσει τα γυρίσματα σύντομα.

Αν και δεν είναι υπερήρωες με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας, οι Power Rangers ανήκουν κι αυτοί στην κατηγορία των μαχητών που προσδοκούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Οι λάτρεις της παιδικής σειράς της δεκαετίας του 1990 θα έχουν την ευκαιρία από τις 12 Ιανουαρίου που βγαίνει στις αίθουσες να δουν τη νέα γενιά των παιδιών με τις πολύχρωμες στολές που συγκρούονταν με τους κακούς. Τα μοντέρνα λυκειόπαιδα του Νταν Ισραελάιτ συνειδητοποιούν τις δυνάμεις τους κι αποφασίζουν να τις συνδυάσουν ώστε να σταματήσουν την εξωγήινη απειλή που επιχειρεί να ισοπεδώσει τον πλανήτη. Πρωταγωνιστούν οι Μπράιαν Κράνστον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ναόμι Σκοτ, Μπέκι Τζι, Λούντι Λιν, Ντάκρε Μοντγκόμερι.