Μέρες εορταστικών συναθροίσεων, λέμε και κανένα καλαμπούρι να περάσει η ώρα.

Το ωραιότερο που άκουσα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμπράξει σύντομα στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρωτοχρονιά ως Πρωταπριλιά!

Είναι αθώο παραμύθι; Φαινομενικά ναι. Κάτι σαν τη Σταχτοπούτα.

Για πολλούς και προφανείς λόγους. Κατ’ αρχήν ουδείς στο ΠΑΣΟΚ συζητάει σοβαρά κάτι τέτοιο κι όποιος το υποστηρίξει θα τον φάνε ζωντανό. Μόνο κάτι γραφικοί το διακινούν στον Τύπο.

Ούτως Ή άλλως, συνιστά απόπειρα αυτοκτονίας να συνδράμεις έστω και κατ’ ελάχιστον μια κυβέρνηση που χάνει –ακόμη κι ο Λεβέντης το κατάλαβε.

Αντιθέτως, με όποιον κι αν συζητήσεις σε όλο τον χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα σου πει πως από τη σημερινή Βουλή δεν μπορεί να προκύψει άλλη κυβέρνηση κι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα φτάσει στο τέλος της σημερινής Βουλής.

Μετά η Σταχτοπούτα τρέχει να προλάβει τα μεσάνυχτα.

Αλλά εδώ σταματάει η αθωότητα. Κι αναρωτιέσαι: γιατί να περιφέρεται ένα παραμύθι χωρίς βάση και να ανακυκλώνεται χωρίς κανένα νέο στοιχείο;

Κατ’ αρχήν επειδή βολεύει την κυβέρνηση ακόμη κι ως παραμύθι. Συντηρεί την εντύπωση ότι δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο κι ότι διαθέτει εναλλακτικές λύσεις –στον ύπνο της…

Οι καλοθελητές επικαλούνται επιχειρήματα του τύπου «πιέζουν οι Ευρωπαίοι» όταν είναι αμφίβολο ποιοι πιέζουν, τι τους κόφτει, τι εκπροσωπούν κι αν κάποιος τους παίρνει σοβαρά εντός ή εκτός Ελλάδος.

Τότε γιατί ασχολούμαστε; Επειδή ο Λέβι-Στρος μάς έχει διδάξει ότι αθώα παραμύθια δεν υπάρχουν. Ούτε παραμυθάδες.

Συνακολούθως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπέθαλψαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και μεθόδευσαν τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ αναζητούν πλέον έναν τρόπο διάσωσης της κυβέρνησης διαπιστώνοντας ότι «ο Πάνος πιέζεται και κινδυνεύει να καεί».

Επιδιώκουν δηλαδή κάτι σαν αλλαγή φρουράς ώστε να παρατείνουν τον βίο μιας κυβέρνησης που δοκιμάζεται και στην οποία ανόητα πόνταραν –κακό του κεφαλιού τους…

Και το επιδιώκουν για δύο λόγους.

Αφενός , επειδή φοβούνται ότι μια νέα ισχυρή κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει περίπου σαν «δωσίλογους» –γι’ αυτό και προσπάθησαν να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ στην απλή αναλογική…

Αφετέρου , επειδή η «παράγκα» δυσκολεύεται πλέον να κάνει παιχνίδι στη ΝΔ (και στο ΠΑΣΟΚ) κι εκείνοι υπολόγιζαν στην «παράγκα» για να ελέγχουν την αντιπολίτευση.

Ακόμη λοιπόν κι αν το σχέδιο αποδεικνύεται παραμύθι, έχει ενδιαφέρον ως σχέδιο.

Στέλνει μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι ουδείς κέρδισε ποτέ τις εκλογές πριν τις κερδίσει, ιδίως όταν κάποιοι δεν θέλουν να τις κερδίσει.

Αλλά στέλνει μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ από τι κινδυνεύει.