Τα διαδοχικά τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Δευτέρα αποσκοπούν στην ανάδειξη ενιαίας εθνικής γραμμής ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά κυρίως έχουν στόχο να αποφευχθούν παρεκκλίνουσες αντιπολιτευτικές κινήσεις για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων, από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της πολυμερούς Συνόδου της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εθνικά αναγκαίο τα πολιτικά κόμματα να κινηθούν συντεταγμένα προς την ίδια κατεύθυνση, στηρίζοντας και τον σχεδιασμό της Λευκωσίας –και στη βάση αυτή ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από την αναχώρηση της κυβερνητικής αποστολής για την Ελβετία.

Η αποφυγή εσωτερικής διελκυστίνδας την ώρα που οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς καθώς και των εγγυητριών δυνάμεων εισέρχονται στην τελική ευθεία, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που σχεδόν προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιδιώξει, μέσω Κυπριακού, μια επίδειξη διπλωματικής ισχύος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μια μαξιμαλιστική ή και εμπρηστική στάση από την τουρκική πλευρά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο τη Σύνοδο της Γενεύης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενδέχεται να καθορίσουν το επόμενο διάστημα και το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Ελπίζουμε η πραγματιστική πολιτική της Αγκυρας να μην περιοριστεί στο μέτωπο της Συρίας και να αποφευχθούν εθνικιστικές εξάρσεις, που θα οδηγήσουν το Κυπριακό σε νέο ναυάγιο» είναι το μήνυμα που μεταφέρεται.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζεται ότι οι κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η Λευκωσία αποτελούν τις κόκκινες γραμμές και για την Αθήνα, ενώ το πλάνο που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη έχει συζητηθεί ήδη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κύπριος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Στη Σύνοδο της Γενεύης έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν και την παρουσία της Τερίζας Μέι.

Με τη βρετανίδα πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι υπό εξέταση αν θα πρέπει να προηγηθεί ή να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πολυμερούς διάσκεψης. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν θεωρεί σκόπιμες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τσίπρα – Ερντογάν πριν η Αγκυρα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θα κινηθεί με στόχο τη συγκρότηση εθνικού μετώπου και με αυτό τον γνώμονα θα υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο μαραθώνιος των συναντήσεων της προσεχούς Δευτέρας θα αρχίσει νωρίς το πρωί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν έως αργά το βράδυ οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης και Πάνος Καμμένος. Από την Πειραιώς επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ δεν αποκλείεται πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας μια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχυτική της προσπάθειας που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Από την πλευρά του Μαξίμου προαναγγέλλονται και διεθνείς πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να στηριχθεί ένα βιώσιμο σχέδιο, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Κατά τις ίδιες πηγές, πριν από τη Σύνοδο της Γενεύης ο Πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνήσει αποκλειστικά για το Κυπριακό με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στη συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας, εξάλλου, θα παρακινήσει τους πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου να ενεργοποιήσουν κάθε επαφή τους στις αντίστοιχες πολιτικές οικογένειες στην ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν και από την πλευρά τους για αποφάσεις που οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις.