Σας το μεταφέρω με μια μικρή καθυστέρηση, αλλά ούτε οι πιο στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ήταν ενήμεροι μέχρι χθες. Πού έκανε αλλαγή χρόνου ο επικεφαλής του Ποταμιού; Στο ΚΑΤ. Οχι, δεν συνέβη κάτι στον ίδιο, αλλά σε στενό φίλο του, ο οποίος βρέθηκε εκεί έπειτα από τροχαίο.
Ο Θεοδωράκης λοιπόν έκανε Πρωτοχρονιά με τις νοσοκόμες και τους γιατρούς του νοσοκομείου, αντάλλαξε ευχές με προσωπικό και ασθενείς στην πτέρυγα και ευχαρίστησε τους πρώτους για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν.
Οι σκηνές πάντως, όπως μου μεταφέρθηκαν, μου θύμισαν πολύ εκπομπή από τους «Πρωταγωνιστές» του Θεοδωράκη. Επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση χρειάζεται άλλωστε και στην πολιτική, όχι μόνο στη δημοσιογραφία.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ΚΑΤ. Μάλιστα, στον σεβασμό που τρέφει για τους εργαζομένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας μαθαίνω ακόμη ότι οφείλονται οι χαμηλοί τόνοι που προσπαθεί να κρατάει η Σεβαστουπόλεως με αφορμή το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν». Διαχωρίζει δηλαδή τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Αλλεργία στις αλλαγές
Αν και το πλαίσιο είναι αυτό που περιγράφεται παραπάνω, η χθεσινή ανακοίνωση του τομεάρχη Υγείας του Ποταμιού, βουλευτή Λάρισας και γιατρού ορθοπεδικού, Κώστα Μπαργιώτα ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Επαγγελματικές ενώσεις, κόμματα το επισημαίνουν από χρόνια. Ασθενείς που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία των Επειγόντων ή την τραυματική εμπειρία να νοσηλευτούν σε τρύπια σεντόνια αγοράζοντας φάρμακα από απέναντι το γνωρίζουν. Οι αποκαμωμένοι και αποκαρδιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές απέμειναν μόνοι» επισημαίνει ο Μπαργιώτας.
«Απειλητικά τα ποσοστά θνησιμότητας»
«Απαντούν με επίθεση στους εργαζόμενους»
«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών».
«Η “Γκάρντιαν” αναδεικνύει τα προβλήματα»
Ακόμη πιο δηκτική ήταν όμως η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι λογικό, ιδίως αν υπολογίσει κανείς ότι το τελευταίο διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι μόνο.
«Hταν θέμα χρόνου η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της Υγείας να περάσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει αντικείμενο έρευνας και χλευασμού από τον ξένο Τύπο. Το δημοσίευμα της “Γκάρντιαν” αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες, ασθενείς και μη, και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας» επισημαίνει η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Μάλιστα η Χριστοφιλοπούλου υπογραμμίζει ότι «φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει! Είμαστε ακάλυπτοι μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης!» καθώς και ότι «οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ».
«Σαν τους εφιάλτες»
«FAZ, Financial Times, Guardian περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα χάνει όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας – Καμμένος» σχολίασε με τη σειρά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.
Kι αυτό επειδή χθες, στο «μικροσκόπιο» της Χαριλάου Τρικούπη δεν μπήκε μόνο η κατάσταση στον χώρο της Υγείας αλλά και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται πως με την πολιτική της υπονομεύει όχι μόνο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον τομέα των εσόδων για τα οποία επαίρεται.
«Αποκομμένοι από την πραγματικότητα και αγκαλιά με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι θα εισπράξουν τα αντίθετα από αυτά που επιδιώκουν. Ισως γι’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος μάς ενημέρωσε προχθές ότι συζητάνε την παράταση του κόφτη και μετά το 2018, επειδή δεν έχουν καταλάβει ότι η εφαρμογή του δεν κινείται πια στη σφαίρα της θεωρίας και του απώτερου μέλλοντος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται μια περίοδος που σύντομα όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν, όπως τους εφιάλτες στα όνειρα… Οσο παραμένουν στην κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο, γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα».
Νομίζω ότι μετά το #fygete της ΝΔ, ένα νέο –όμοιο και επίμονο –αίτημα θα κάνει έντονη την εμφάνισή του το επόμενο διάστημα και από το ΠΑΣΟΚ.
«Καθυστερημένη εικόνα» απαντά το Μαξίμου
Καθυστέρηση πέντε ετών εντοπίζει στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το Μέγαρο Μαξίμου. Σε non paper υποστηρίζεται ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ είναι του 2011 και 2012 για την Υγεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης.
«Προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ακόμη ότι το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει αιχμές για την αναπαραγωγή του ρεπορτάζ από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου καθώς παρατηρεί ότι «πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση».