Με ένα πανηγυρικού χαρακτήρα δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Αρχή νέας πορείας οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών» το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων προανήγγειλε χθες αρκετές χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών «μέσω διαγωνισμού» προκειμένου να καλυφθούν τα χρόνια κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη σύγκληση διυπουργικής σύσκεψης την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να σχεδιαστεί ο τριετής προγραμματισμός των διορισμών.

Στην ίδια γραμμή θριαμβολογίας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε πως «μετά το απόλυτα επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έρχονται τώρα οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών να επιβεβαιώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην Παιδεία». Ο Γαβρόγλου λέει ακόμη πως από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, «όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο».

Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών. Στη σύσκεψη αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Κατά συνέπεια, μέσα στο τρέχον έτος (2017) πρέπει να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου».

Ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπογράμμισε ακόμη ότι οι προτάσεις του υπουργείου για το 2017 «στοχεύουν όχι στη διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που μας επιτρέπουν πια οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας».

Πάντως, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας περί διορισμών δημιούργησε μια μικρή σύγχυση, με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες χθες να κάνουν λόγο για δημιουργία νέου συστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει το απόγευμα νέα ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε πως «δεν έχει ακόμη καταλήξει στο σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί. Αυτό θα γίνει ύστερα από διάλογο με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα». Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, ο Κώστας Γαβρόγλου στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα «ΝΕΑ» είχε πει πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δεσμευτούμε για το χρονοδιάγραμμα των διορισμών ούτε για τον αριθμό τους. Ολα αυτά θα αποσαφηνιστούν αφού γίνει μια συστηματική καταγραφή των αναγκών αλλά και αποτίμηση των διαθέσιμων πόρων».

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους –τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης –τα τελευταία χρόνια ζητούν άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η Παιδεία αλλά και τον άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών. Κι αυτό διότι από το 2010 και μετά οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών ήταν χιλιάδες και οι προσλήψεις μονίμων ελάχιστες. Συγκεκριμένα, η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ προσλήψεων ήταν το 2012 με μόλις 225 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Ετσι, σε κάθε σχολικό έτος –σ’ αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης –τα χιλιάδες κενά καλύπτονταν συνήθως από αναπληρωτές. Πάντως, τόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και ο νυν με δηλώσεις τους έχουν διαβεβαιώσει πως η δουλειά και η προσφορά των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα ληφθούν υπ’ όψιν όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Εκτός από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, το υπουργείο ασχολείται και με απολύσεις. Χθες ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν πρόσφατα από τον υπουργό Παιδείας τρεις αποφάσεις απόλυσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι δύο απ’ αυτές είναι για πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους και η μία για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας.