Γραμμή επικοινωνίας με τις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας για το Κυπριακό, με πρωταρχικό στόχο να μην οδηγηθεί σε νέο ναυάγιο η κρίσιμη πολυμερής Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιανουαρίου, στη Γενεύη. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που θα ενισχύσει και τον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στις επιδιώξεις της Αγκυρας, καθώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το σχέδιο με το οποίο θα εμφανιστεί στη Γενεύη η τουρκική κυβέρνηση.
Η καχυποψία λειτουργεί ουσιαστικά και ως τροχοπέδη για την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από την πολυμερή Σύνοδο. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνάντηση παραμένει μετέωρη, αφού ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρος να επιδιώξει –και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης –να ανοίξει παράλληλα θέματα που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη Σύνοδο της Γενεύης. Πέραν της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, μια τέτοια εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο να υποβαθμιστούν σε επίπεδο διμερών διαφορών βασικές πτυχές του Κυπριακού, το οποίο παγίως αποτελεί για την Αθήνα διεθνές ζήτημα και συνδέεται πρωτίστως με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΛΟΝΔΙΝΟ. Τους προβληματισμούς αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ενόψει της κοινής μετάβασής τους στη Γενεύη, με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερίζα Μέι. Οπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το μήνυμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως η Τερίζα Μέι, εκπροσωπώντας στη Γενεύη μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στο Κυπριακό, δεν θα περιοριστεί σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή των κρίσιμων διαβουλεύσεων.
Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να μεταφέρει ο Πρωθυπουργός και στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στην πολυμερή Σύνοδο καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ προεξοφλούνται τις επόμενες ημέρες και τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό αποτέλεσαν βασικό θέμα της πρόσφατης συζήτησης Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ». Σχετική καχυποψία πάντως καταγράφεται και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη διαχείριση του κυπριακού ζητήματος και τις στοχεύσεις του Μαξίμου. Με τις δικές του επιφυλάξεις αναμένεται να προσέλθει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Δευτέρα, ανοίγοντας τον κύκλο των πρωθυπουργικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Από την Πειραιώς κινούνται με διάθεση συνεννόησης εφόσον η ενημέρωση από την πλευρά Τσίπρα δεν κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δηλώνουν ωστόσο προκαταβολικά ότι οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης αποτελούν θέμα το οποίο θα διαχειριστεί αποκλειστικά η κυβέρνηση και «δεν υπάρχει συνευθύνη ή συναπόφαση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή που θα συνδέει Αθήνα και Λευκωσία, αναδεικνύοντας τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εξελίξεις η βούληση του κυπριακού Ελληνισμού. Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα επισημάνει την πάγια θέση της ΝΔ ότι «μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού», μέσα από μια «βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική συμφωνία». Ενόψει της πολυμερούς Συνόδου στη Γενεύη, από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι απαιτείται, μέσα από πολύ καλή προετοιμασία, το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων να είναι αυστηρά προσδιορισμένο στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, αναδεικνύοντας παράλληλα και μια εθνική ομοψυχία που θα εδράζεται στην απόλυτη αρμονία των θέσεων της Αθήνας με τις θέσεις της Λευκωσίας.
«ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ». Το γενικότερο μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι η συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας δεν μεταβάλλει τον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως «άλλοθι» για σχεδιασμούς που αποφασίζει και υλοποιεί μόνη της. Εν ολίγοις, η σύμπλευση στο Κυπριακό θα αποτελέσει μια «παρένθεση συναίνεσης» χωρίς συνέχεια. Το στίγμα αυτό φρόντισε να στείλει και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει ήδη το τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο βαφτίζει «δημοσιονομικό μονοπάτι».