Μπορεί το μερίδιο των Windows 10 Mobile να υστερεί σημαντικά σε σχέση με των Android και iOS κινητών τηλεφώνων και tablets. Ωστόσο αυτό δεν απογοητεύει τους χρήστες τους που αναμένουν από τη Microsoft να βελτιώσει συνολικά το λειτουργικό της σύστημα για τις φορητές συσκευές.

Το 2017 είναι η χρονιά κατά την οποία τελικά η Microsoft ετοιμάζεται να προσφέρει νέα χαρακτηριστικά στα Windows 10 Mobile με τη μορφή αναβαθμίσεων στο λειτουργικό τους.

Συγκεκριμένα, δρομολογούνται σημαντικές βελτιώσεις στον Microsoft Edge. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο νέο χαρακτηριστικό που θα αποκαλείται Web Payments και αναμένεται να κάνει τη διαδικασία των πληρωμών σε διαδικτυακές ιστοσελίδες πολύ ευκολότερη. Η εταιρεία θα ανανεώσει και το περιβάλλον χρήσης του Edge browser στα Windows 10 Mobile, προκειμένου αυτός να μοιάζει σε μεγαλύτερο βαθμό με την αντίστοιχη έκδοση που υπάρχει στα Windows PCs. Ακόμη αναμένεται να προστεθεί στον Edge ένα διαδικτυακό κατάστημα βιβλίων που θα επιτρέπει την αποθήκευση και το bookmarking EPUB βιβλίων.

Αναβαθμίσεις θα γίνουν και στις ρυθμίσεις του λειτουργικού των Windows 10 Mobile, καθώς αναμένεται η ριζική αναδιοργάνωση συγκεκριμένων ενοτήτων στο μενού των ρυθμίσεων προκειμένου η πλοήγηση να γίνει ευκολότερη. Για παράδειγμα, το μενού των Ρυθμίσεων θα αποκτήσει μια νέα ενότητα, Εφαρμογές, όπου ο χρήστης θα μπορεί να βρίσκει περισσότερες πληροφορίες για τα εγκατεστημένα apps και να επιλέγει λειτουργίες. Επίσης, η ενότητα Συσκευές θα περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες θα εντάσσονται οι άλλοι τύποι συσκευών που θα μπορούν να συνδέονται σε μια συσκευή Windows 10.

Παράλληλα, η Microsoft αναμένεται να προσθέσει και ένα νέο View 3D app που θα επιτρέπει στον χρήστη να προβάλλει περιεχόμενο 3D στη συσκευή του. Ηδη είναι προεγκατεστημένο σε μια από τις τελευταίες εκδόσεις για τους χρήστες – μέλη του προγράμματος Windows Insiders. Με το View 3D προς το παρόν μπορεί κάποιος να προβάλει μόνο περιεχόμενο και τύπους αρχείων: 3MF, PLY, OBJ, FBX, και STL.