Το έξυπνο κινητό τηλέφωνό τους χρησιμοποιούν πλέον ως κύριο μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ευρωπαίων χρηστών του Ιντερνετ.

Συγκεκριμένα, την περυσινή χρονιά στην ΕΕ των 28 κρατών τα smartphones ήταν οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο μέσο για σερφάρισμα στο Ιντερνετ, με το ποσοστό χρήσης τους να φτάνει συνολικά στο 79%. Ακολούθησαν οι φορητοί υπολογιστές-netbooks με 64%, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές με 54% και τα tablets με 44%.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 24η θέση της κατάταξης των κρατών-μελών της ΕΕ με βάση το ποσοστό χρήσης του κινητού τηλεφώνου ως μέσου πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρέθηκε στην πέμπτη θέση από το τέλος της σχετικής κατάταξης, με το ποσοστό χρήσης του κινητού ως μέσου πρόσβασης στο Ιντερνετ να φτάνει στο 66%, έχοντας καλύτερες επιδόσεις μόνο από την Τσεχία (55%), την Πολωνία (60%), τη Λετονία (62%) και τη Λιθουανία (63%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, στην πρώτη θέση της ίδιας κατάταξης βρέθηκε η Ισπανία (93%), με την Κύπρο και την Ολλανδία να ακολουθούν (88%), την Κροατία να έπεται (87%) και τη Μεγάλη Βρετανία (86%) και τη Δανία να καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις (85%).

Συνολικά, τα smartphones ήταν οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο το 2016 από τους χρήστες του Διαδικτύου για σερφάρισμα σε όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου την πρώτη θέση είχαν οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 σε όλες τις χώρες της ΕΕ χρησιμοποίησαν συνολικά το Διαδίκτυο άνω του 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών.

Οι φορητοί υπολογιστές ή τα netbooks χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο κύριας πρόσβασης στο Ιντερνετ από το 80% των χρηστών στην Ολλανδία, από το 78% στη Φινλανδία και το Βέλγιο και από το 76% των χρηστών στη Δανία.

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν από τα δύο τρίτα των χρηστών του Διαδικτύου στην Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία (68%), καθώς και στη Γερμανία (67%).

Επίσης, τα tablets χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε λιγότερο από το 50% των χρηστών του Διαδικτύου σχεδόν στο σύνολο των κρατών-μελών.

Προσωπικά δεδομένα. Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν και τη στάση των ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, πάνω από 70% των χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ διοχέτευσαν κάποιο είδος προσωπικών πληροφοριών στο Ιντερνετ. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των συγκεκριμένων χρηστών έλαβαν ορισμένα μέτρα για την προστασία των παραχωρούμενων προσωπικών δεδομένων.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (46%) αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών για διαφήμιση, ενώ 40% έθεσαν περιορισμούς πρόσβασης στο προφίλ τους ή το προσωπικό τους περιεχόμενο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπρόσθετα, 37% των χρηστών αναφέρουν ότι διαβάζουν τις δηλώσεις για την πολιτική απορρήτου πριν από την παροχή προσωπικών πληροφοριών, με το 31% να επιβάλλει περιορισμένη πρόσβαση στη γεωγραφική του θέση.