Το πιο ισχυρό και φιλόδοξο ρεπουμπλικανικής ισχύος Κογκρέσο εδώ και 20 χρόνια ξεκίνησε χθες τις εργασίες της νέας συνόδου των δύο Σωμάτων που το απαρτίζουν, της Βουλής και της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, θέλουν να χαράξουν το σημάδι τους σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής: να μεταμορφώσουν την κοινωνική ασφάλιση, να καταργήσουν νόμους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και την περιβαλλοντική προστασία και κυρίως να ξηλώσουν κάποια από τα σημαντικότερα μέτρα της πολιτικής του προέδρου Ομπάμα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ OBAMACARE. Ακόμα και πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση για τις βασικές τους προτεραιότητες. Πρώτα απ’ όλα να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στην υγεία, το περίφημο Obamacare. Επίσης, ένα από τα πρώτα θέματα με το οποίο θα ασχοληθούν το Κογκρέσο και ο νέος πρόεδρος είναι η πλήρωση της εδώ και καιρό άδειας έδρας του ανώτατου δικαστηρίου, λόγω του ξαφνικού θανάτου πριν από έναν χρόνο του δικαστή Αντονίν Σκαλία. Ο νέος δικαστής θα έπρεπε να έχει ορισθεί εδώ και μήνες από τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν στο Κογκρέσο οποιαδήποτε πρόταση, καθώς ήθελαν ο δικαστής που θα επιλεγεί να είναι συντηρητικός και όχι φιλελεύθερος. Αλλο ένα θέμα που απαιτεί άμεση ενασχόληση είναι η έναρξη της διαδικασίας για την έγκριση των νέων υπουργών που έχει επιλέξει ο Τραμπ.

«Είναι σημαντικό να έχουμε την ευθύνη και να παράγουμε αποτελέσματα» δήλωσε ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. «Και σκοπεύουμε να τα καταφέρουμε».

Η αρχή της νέας προσέγγισης έγινε τη Δευτέρα λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του νέου Κογκρέσου, όταν οι Ρεπουμπλικανοί σε ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών αποδυνάμωσαν την υπηρεσία του Κογκρέσου που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση καταγγελιών εναντίον μελών των δύο νομοθετικών Σωμάτων. Με τροπολογία που εγκρίθηκε, η υπηρεσία αυτή στην πράξη υποβιβάζεται σε γραφείο υποδοχής καταγγελιών που θα ελέγχεται πλέον από την Επιτροπή Ηθικής του Κογκρέσου, η οποία έχει μακρύ ιστορικό παράβλεψης καταγγελιών.

Λίγο μετά σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ένα οργισμένο tweet εναντίον των ομοϊδεατών του, λέγοντας ότι αντί να ασχολούνται με μικρής σημασίας θέματα όπως η επιτροπή αυτή, θα έπρεπε να ασχοληθούν με «τη φορολογική μεταρρύθμιση, την υγεία και τόσα άλλα ζητήματα μεγαλύτερης σημασίας». Αρον άρον, οι Ρεπουμπλικανοί πήραν πίσω την τροπολογία!

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι οι αντίπαλοί τους όχι απλώς αισθάνονται, αλλά και είναι αρκετά ισχυροί ώστε να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για αλλαγή πολιτικής. Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες 100 ημέρες του νέου Κογκρέσου για να προωθήσουν την πολιτική τους πλατφόρμα, οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για το πώς θα βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια αυτή. Οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν, ενώ έπειτα από μια δύσκολη χρονιά και μια οδυνηρή εκλογική ήττα το ηθικό δεν είναι σε καθόλου καλό επίπεδο.

ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ. Απροσδόκητος σύμμαχος για τους Δημοκρατικούς μπορεί να αποδειχθούν οι διαφωνίες των Ρεπουμπλικανών για τις κινήσεις τους: κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν πολύ επιθετικά προχωρώντας σε βαθιές τομές που θα δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ του μετριασμού των επεμβάσεων.

Εμπειροι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι η συγκυρία κατά την οποία τα δύο νομοθετικά Σώματα ελέγχονται από το ίδιο κόμμα, το οποίο έχει και πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, είναι πράγματι πολύ θετική, αλλά το ενδεχόμενο εσωτερικών διαφωνιών ελλοχεύει. Τη δεκαετία του 1990 ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς προσπαθούσε να περάσει την πολιτική του μέσα από τις ψηφοφορίες του Σώματος, την ώρα που ο επίσης Ρεπουμπλικανός Μπομπ Ντόουλ έβαζε στη Γερουσία πάγο στα σχέδια του ομοϊδεάτη του.

«Τους δίνεται μια χρυσή ευκαιρία» σχολιάζει ο Τρεντ Λοτ, πρώην επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσίας. «Στην πάροδο των ετών, όμως, έχω παρακολουθήσει πως όταν ένα κόμματα ελέγχει και τον Λευκό Οίκο και τη Βουλή και τη Γερουσία υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνει. Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργασθούν με όσους Δημοκρατικούς έχουν διάθεση συνεργασίας».
Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας στον ορίζοντα;

«Μια λύση μπορεί να είναι η προσπάθεια διακομματικής συνεννόησης;» αναρωτιούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στο φορολογικό νομοσχέδιο και στον νόμο για τις υποδομές είναι πιθανό να υπάρξει κάποια συνεννόηση, αν και τα δύο θέματα δεν είναι σε προτεραιότητα. Οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να βρουν κάποιο στήριγμα και σε 10 Δημοκρατικούς γερουσιαστές (από τους συνολικά 48), οι οποίοι πρόκειται να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους το 2018 σε πολιτείες οι οποίες ψήφισαν Τραμπ.

Χωρίς ψήφους, τα μόνα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι Δημοκρατικοί, συμπεραίνει η έγκυρη εφημερίδα, είναι η τήρηση των διαδικασιών με τρόπο που θα επιμηκύνει όσο περισσότερο τη διαδικασία ψήφισης και την εφαρμογή των νέων νόμων. Επειτα από μια χρονιά λάσπης, επιθέσεων και λαϊκισμού, ίσως το μόνο που απομένει είναι να ταράξει ο ένας τον άλλο στη νομιμότητα και στην κωλυσιεργία.