Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ιβάν Ρότζερς υπέβαλε ξαφνικά και απροειδοποίητα την παραίτησή του χθες, μόλις τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, δηλαδή τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit στις οποίες αναμενόταν να παίξει κρίσιμο ρόλο.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρησή του προκάλεσε σοκ καθώς θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους διαπραγματευτές. Η απόφασή του συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Τερίζα Μέι λόγω Brexit. Ο ίδιος δεν εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του σύμφωνα με όσους διάβασαν το σημείωμα που έστειλε στους συνεργάτες του. Ο Ρότζερς προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασής του, λέγοντας ότι αποχωρεί μερικούς μήνες νωρίτερα από τον Νοέμβριο που ήταν προγραμματισμένο.
Οι προειδοποιήσεις που σήκωσαν θύελλα
Τον περασμένο μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον βρετανών υπουργών. Φέρεται να τους είχε εξηγήσει τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί τελικά να απορριφθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Παρότι όλα αυτά είχαν ειπωθεί αρκετούς μήνες πριν και ουσιαστικά απηχούσαν τις συζητήσεις του Ρότζερς με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, η διαρροή προκάλεσε σειρά αρνητικών άρθρων σε εφημερίδα που έχει ταχθεί υπέρ του Brexit. Η «Daily Mail» έγραψε ότι «έχουν βγει τα μαχαίρια» για τον βρετανό πρεσβευτή στην ΕΕ λόγω του «ζοφερού πεσιμισμού του».
Σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση
Από την αρχή της τοποθέτησής του στο αξίωμα του πρεσβευτή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Ρότζερς υπήρξε εκ των κυριοτέρων συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και της νέας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας –ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση –πριν από το τέλος Μαρτίου. Η αποχώρησή του αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Μέι σε μια χρονική στιγμή που είχε ανάγκη την πλούσια εμπειρία του για τις διαπραγματεύσεις που δεν προβλέπονται εύκολες.
«Η παραίτηση του Ιβάν δεν αποτελεί έκπληξη για όσους συνεργάζονται μαζί του», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ηταν πολύ ικανός αλλά δεν είχε πειστεί από την απόφαση για το Brexit και τη γραμμή που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη ζώνη αβεβαιότητας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι ο Ρότζερς είχε απειλήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν να παραιτηθεί.
Για τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, η παραίτηση «καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη καλής συμφωνίας για το Brexit», καθώς ο Ρότζερς «ήταν από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους βρετανούς αξιωματούχους που καταλάβαιναν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τόνισε ότι οι 27 θα αντιληφθούν την παραίτηση του Ρότζερς ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Μέι προτιμά να κερδίσει την εύνοια των σκληρών ευρωσκεπτικιστών παρά να διατηρήσει τον ειδικό της στην ΕΕ».
Πανηγύρια για τους ευρωσκεπτικιστές
Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Αρον Μπανκς, ο πρόεδρος της οργάνωσης Leave.EU, χαιρέτισαν την παραίτηση του πρεσβευτή. «Είναι κάποιος που δήλωνε ότι θα χρειάζονταν δέκα χρόνια για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Με την παραίτησή του έλαβε επιτέλους την έντιμη απόφαση που έπρεπε να πάρει», σχολίασε. Με τη φράση «Το υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται νοικοκύρεμα», χαιρέτισε την παραίτηση ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip.