Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα οι τουρκικές Αρχές έχουν επιρρίψει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την ευθύνη για τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις με θύματα αμάχους. Το ίδιο το ISIS, ωστόσο, αντίθετα με τη συνήθειά του στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για χτύπημα στην Τουρκία. Το έκανε για πρώτη φορά χθες, διακηρύσσοντας πως «ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου», που παρέμενε και χθες άφαντος, βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τους 39 νεκρούς –οι 25 ξένοι -, στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα σόσιαλ μίντια το ISIS χαρακτηρίζει το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς «παγανιστική γιορτή» και καταγγέλλει την Τουρκία ως «προστάτη του σταυρού», σύμμαχο δηλαδή των χριστιανών, επισημαίνοντας πως η επίθεση έγινε σε «αντίποινα» για τις επιχειρήσεις της Αγκυρας εναντίον της οργάνωσης στη Συρία. Σύνδεση με τη Συρία, όπου η Τουρκία έστειλε πριν από τέσσερις μήνες τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις προκειμένου να απωθήσει τους τζιχαντιστές από τα σύνορά της και να εμποδίσει τους κούρδους μαχητές να καταλάβουν τα εδάφη που αυτοί εγκαταλείπουν, έκανε χθες και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία παραμένει «αποφασισμένη» να συνεχίσει τη μάχη εναντίον της «τρομοκρατίας» στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. Η κεμαλική αντιπολίτευση, πάντως, καθώς και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, προκρίνουν μια άλλη διάσταση της επίθεσης στο Reina, ένα πολυτελές νάιτ κλαμπ δημοφιλές στη νεαρή, δυτικότροπη ελίτ της Κωνσταντινούπολης –σύμβολο της κοσμοπολίτικης πλευράς της πόλης. «Είναι μια επίθεση εναντίον ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής» επεσήμανε ο Ακίφ Καμζατζεμπί, βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ενός τρόπου ζωής στον οποίο στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχουν κηρύξει πλέον τον πόλεμο και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ.

Για πρώτη φορά φέτος, φυλλάδια διανεμήθηκαν σε πολλές επαρχιακές πόλεις, με συστάσεις προς τους πολίτες να μη γιορτάσουν ούτε τα Χριστούγεννα ούτε την Πρωτοχρονιά. Στη Σμύρνη, μάλιστα, πόλη με μάλλον άτονο θρησκευτικό στοιχείο, η διανομή φυλλαδίων προκάλεσε την οργή των κατοίκων που παραλίγο να έρθουν στα χέρια με τους ισλαμιστές, προτού παρέμβει τελικά η αστυνομία. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επέδειξε από την πλευρά του φέτος μια επιθετικότητα άνευ προηγουμένου έναντι των χριστουγεννιάτικων στολισμών και εορτασμών. «Αγιοβασίληδες» βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες πολλές φορές στο στόχαστρο: μέλη της (υπερεθνικιστικής) Ενωσης Νεολαίας της Ανατολίας έκαναν πρόσφατα περιτομή (!) σε έναν φουσκωτό Αγιο Βασίλη στη διάρκεια «δημόσιας δράσης» που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης προτού τον μαχαιρώσουν. Μια άλλη ομάδα νεαρών εθνικιστών πραγματοποίησε στις 29 Δεκεμβρίου στο Αϊντίν, στη Δυτική Τουρκία, προσομοίωση εκτέλεσης ενός άνδρα μεταμφιεσμένου σε Αγιο Βασίλη.

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ. Και οι ιμάμηδες όμως έπαιξαν τον ρόλο τους. Σύμφωνα με τον Μετίν Φεϊζιόγλου, τον πρόεδρο της Ενωσης Δικηγόρων της Τουρκίας, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου αφιέρωσαν τα κηρύγματά τους στην καταδίκη του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τον οποίο περιέγραψαν ως «χαράμ» («αμαρτία»). Αυτός ο ειδικός στο ποινικό δίκαιο απηύθυνε μάλιστα είκοσι ερωτήματα στον Ερντογάν για την ανησυχητική τροπή των γεγονότων∙ ένα από αυτά αφορά τα κηρύγματα της Παρασκευής.

Επισημαίνοντας τη «δηλητηριώδη ατμόσφαιρα» που επικρατεί στην Τουρκία, ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Μουράτ Γετκίν κατήγγειλε την ασυλία που απολαμβάνουν όσοι κηρύσσουν την αδιαλλαξία και το μίσος. «Ενώ απαγγέλλονται με τόση συχνότητα κατηγορίες εις βάρος των μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία ούτε η δικαιοσύνη έχουν αναλάβει την οποιαδήποτε δράση εναντίον εκείνων που καλούν στη διάπραξη εγκλημάτων ή διασπείρουν το μίσος μεταξύ των πολιτών» έγραψε στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας.