Πρόσφατη έρευνα που φέρει την υπογραφή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων τριών δεκαετιών δείχνει ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (όταν δεν γίνεται με μέτρο)μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής. Στησχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Jama Internal Medicine» συμμετείχαν 126.233 εθελοντές οι οποίοι ήταν 40άρηδες όταν οι ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συνήθειες.Περίπου 32 χρόνια αργότερα οι 33.304 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, αλλαντικά) και σε ορισμένα φυτικής προέλευσης όπως το φοινικέλαιοσχετίστηκε με την αύξηση κατά 8% των κινδύνου θανάτου.