Με το νεύμα του αρχιμουσικού η ορχήστρα αρχίζει να παίζει δυνατά. Τα βιολιά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ακολουθούν τα υπόλοιπα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά που περικυκλώνουν τον μαέστρο. Μόλις η μουσική αρχίζει να «πέφτει», ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου σηκώνεται κλείνοντας τ’ αφτιά του με τα χέρια του για να τραγουδήσει με την μπάσα φωνή του στα γερμανικά. Από το βάθος της αίθουσας του ανταπαντά στον ίδιο τόνο η χορωδία συντονισμένη για να συνεχίσει εκείνος το τραγούδι του, αυτή τη φορά με τη συνοδεία της σοπράνο Αντωνίας Καλογήρου, της μέτζο σοπράνο Μαργαρίτας Συγγενιώτου και του τενόρου Αντώνη Κορωναίου. Οι πρόβες ήταν χθες εντατικές ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αποψινή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν τη συναυλία «Τραγουδήστε μαζί μας την 9η του Μπετόβεν», το ιδιαίτερο στοιχείο της οποίας είναι οι 200 ερασιτέχνες που θα σταθούν στο πλάι της επίσημης χορωδίας του δήμου. «Η συναυλία ήταν μια ιδέα μου, ως προσφορά του δήμου σε ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με το τραγούδι, δεν ασκούν το επάγγελμα, αλλά θα ήθελαν να βρεθούν κάτω από επαγγελματικές συνθήκες. Ετσι, θα μάθουν ένα από τα κορυφαία χορωδιακά όλου του κόσμου και θα έχουν τη δυνατότητα να συμπράξουν με ζωντανή επαγγελματική ορχήστρα και χορωδία» αναφέρει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, καλλιτεχνικός σύμβουλος των μουσικών συνόλων.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Για τη στελέχωση της εθελοντικής ερασιτεχνικής χορωδίας απευθύνθηκε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό, με περίπου 400 άτομα να εκφράζουν ενδιαφέρον. Από αυτούς, επιλέχθηκαν έπειτα από ακρόαση 200 χορωδοί που ξεκίνησαν πολλές πρόβες με μουσικούς εκγυμναστές ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. «Το επίπεδο ήταν απρόσμενα καλό. Στην αρχή σκεφτόμασταν ότι αν δεν μπορούσαν ν’ ανταποκριθούν στα δύσκολα κομμάτια του μουσικού κειμένου, να τα κόβουμε για να τραγουδηθούν μόνο από τη δική μας χορωδία. Αλλά με την επιμονή και τον ενθουσιασμό που έδειξαν οι ερασιτέχνες καταφέραμε να πουν όλο το τελευταίο μέρος» παρατηρεί ο Λουκάς Καρυτινός.

Το καλό τους επίπεδο διαπίστωσε και ο Μιχάλης Οικονόμου που έχει τη μουσική διεύθυνση της βραδιάς. «Εχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Χάρη στους πιανίστες που τους ετοίμασαν, βλέπω ότι η σύμπραξη σολίστ πρώτης γραμμής κι ερασιτεχνών έχει μπει σε πολύ καλό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα είναι μια απλή διεκπεραίωση αλλά μια πάρα πολύ καλή συναυλία» προσθέτει ο ίδιος. Αν και υπάρχουν στη χορωδία άνθρωποι που δεν μπορούν να διαβάσουν νότες, δένουν με τη φωνή τους ωραία με τους επαγγελματίες. «Οι ερασιτέχνες σε αντίθεση με τους επαγγελματίες έχουν κάποιες αρετές. Το πάθος, το μεράκι, αυτή η όρεξη, το “θέλω” να μπουν μπροστά και να κάνουν ένα τέτοιο πράγμα, τους φτάνει άφοβα σ’ ένα επίπεδο το οποίο μπορεί να σταθεί. Είμαι υπερκαλυμμένος με αυτό που ακούω, είναι καλύτερο απ’ αυτό που περίμενα» τονίζει ο μαέστρος.

ΜΕ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ. Ο ζήλος γι’ αυτό που κάνουν φαίνεται από τον εκφραστικό τρόπο που τραγουδούν. Με τις παρτιτούρες στα χέρια, άλλοι σε ταμπλέτες κι άλλοι στο χαρτί, σημειώνουν τις παρατηρήσεις των μουσικών και τραγουδούν τις μελωδίες με την καρδιά τους. Μιας και η αίθουσα είναι γεμάτη, κάποιοι στέκονται όρθιοι μπροστά από τις πόρτες και συμμετέχουν ακάθεκτοι στις πρόβες. Οι δικοί τους άνθρωποι που έχουν έρθει να τους υποστηρίξουν, τους τραβούν βίντεο και φωτογραφίες απέξω για να έχουν ενθύμια των στιγμών.

Από τους νεότερους εθελοντές χορωδούς είναι η φοιτήτρια Μαρία Παπαμιχαλοπούλου. Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο πιάνο και μελετώντας τώρα τραγούδι ως μέλος της χορωδίας του Πολυτεχνείου, που διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, παροτρύνθηκε από τον ίδιο τον μαέστρο να δηλώσει συμμετοχή. «Είναι ωραία αυτή η διαδικασία που είναι ανοιχτή στον κόσμο, σε ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική, ν’ ασχοληθούν μ’ ένα τόσο σημαντικό έργο όπως η 9η του Μπετόβεν. Είμαι πανευτυχής που συμμετέχω» λέει η κοπέλα. Εξίσου ενθουσιασμένη με το πρότζεκτ είναι και η Δώρα Αλεξανδρή. Αν και είναι αθλήτρια του Ολυμπιακού στο τάε κβον ντο, ασχολείται από παιδί με τη μουσική, έχει υπάρξει μέλος χορωδίας και τώρα κάνει μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Ο καθηγητής της ήταν αυτός που της πρότεινε να συμμετάσχει στη συναυλία και δεν το μετάνιωσε. «Με τη μουσική ηρεμείς, είναι όμορφα εδώ όλα. Και ειδικότερα τώρα που μπήκαν και τα όργανα κι έχουν συγχωνευτεί χορωδοί κι ορχήστρα, είναι διαφορετικά» καταλήγει.

INFO:«Τραγουδήστε μαζί μας την 9η του Μπετόβεν». Σήμερα στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333, είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου – προκράτηση στο τηλ. 210-9243.760)