Σε επανασχεδιασμό στρατηγικής μπροστά σε μια διαφαινόμενη νέα παράταση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση προχωρεί η κυβέρνηση, ενώ η εκκρεμότητα ανοίγει νέο κύκλο εκλογολογίας.

Σε αυτό το σκηνικό, από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν εκ νέου να ξορκίσουν τα εκλογικά σενάρια, τα οποία ωστόσο συντηρούνται και με παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν να προλειάνουν το έδαφος για την επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Παρότι στο EuroWorking Group της προσεχούς εβδομάδας (12 Ιανουαρίου) θα καταβληθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των εταίρων και να καταγραφεί κοινή βούληση για σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην πραγματικότητα από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αναμένουν ουσιαστικές εξελίξεις εντός του Ιανουαρίου, οι οποίες θα ωθούσαν το ελληνικό πρόγραμμα στο επόμενο κεφάλαιο. Το μήνυμα είναι ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου δύσκολα θα βγει «λευκός καπνός», κάτι που θα επανέφερε τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην πορεία που είχε χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου έως τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το βάρος πλέον μετατοπίζεται στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους πιστωτές τον Φεβρουάριο, προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, κατά την οποία θα μπορούσε να επικυρωθεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στη βάση αυτή, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν προκαταβολικά ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν μεταβάλλεται αν η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση κλείσει εντός του Φεβρουαρίου, αντί για τον Ιανουάριο.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα μοιάζει προς το παρόν μετέωρο, καθώς παράλληλα με τον στόχο της ποσοτικής χαλάρωσης αναδεικνύεται ένα δεύτερο χρονοδιάγραμμα, το οποίο συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιδείξει αντοχές έως τις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή προτού διαμορφωθούν συνθήκες ταμειακής ασφυξίας. Η προοπτική μιας διαπραγμάτευσης που θα σέρνεται έως τον Ιούλιο θα μπορούσε να αναγνωστεί ως ακόμη ένα μήνυμα προς τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση θα υπομείνει και δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα πέραν του συμφωνηθέντος πλαισίου, αν πλείστοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν προδίκαζαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση που ο Μάρτιος αποβεί άκαρπος για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η πίεση, άλλωστε, που θα δεχθεί η κυβέρνηση από έναν εκτροχιασμό στην πορεία προς την ποσοτική χαλάρωση, αναγνωρίζεται δημόσια από υπουργούς και βουλευτές ότι θα μπορούσε να ανατρέψει και την προσπάθεια του Μαξίμου για μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα.

Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ. Η παραδοχή αυτής της κατάστασης από τον Πάνο Σκουρλέτη τροφοδότησε εκ νέου χθες την εκλογολογία, έστω κι αν ο ίδιος αποκήρυξε τις κάλπες και τις αποσυνέδεσε με κατηγορηματικό τρόπο από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει εκλογές. Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης, αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή ένα απόλυτο αδιέξοδο, που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει όταν βρισκόμαστε κάτω από καθεστώς Μνημονίου» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών, το οποίο συνδυάστηκε με βολές κατά του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία ότι όσο φουντώνει το προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία τόσο δυσκολότερη θα είναι η επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας με τους εταίρους, ενώ η προοπτική μιας παρατεινόμενης διελκυστίνδας που θα καθηλώσει την κυβέρνηση, είναι εξίσου προφανές ότι θα οδηγήσει σε νέο μπαράζ επιθέσεων κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Η έκρηξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται και αναμένεται να έχει συνέχεια: «Ο Σόιμπλε δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Θεωρεί ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα του κάνει όλα τα χατίρια, θα εφαρμόσει το σχέδιο που είχε στο μυαλό του για την Ελλάδα (…). Αυτή τη στιγμή το χειρότερο σενάριο για τη χώρα είναι οι εκλογές. Αν το προκαλέσει ο Σόιμπλε, είναι αναπόφευκτο».

«Εχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και δεν συμφέρει κανέναν να συνεχιστεί μια αβεβαιότητα ως προς το ελληνικό πρόγραμμα» διαμήνυσε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ξορκίζοντας τα εκλογικά σενάρια.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Με τη βεβαιότητα, πάντως, ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα και δεν έχει περιθώριο ελιγμών, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεση για τα φορολογικά βάρη με τα οποία ξεκίνησε η νέα χρονιά, ενώ επιμένει να δείχνει στο Μαξίμου τον δρόμο της κάλπης. Ο τομεάρχης επί των οικονομικών θεμάτων Χρήστος Σταϊκούρας ήταν χθες ο πρωταγωνιστής στην καθημερινή μάχη με την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, ενώ ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντονιστής του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, προεξοφλώντας την εφαρμογή ενός τέταρτου Μνημονίου, δεν άφησε αμφιβολία ότι η ΝΔ θα εντείνει την πίεση για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση: «Η ζημιά που έχει γίνει στη χώρα είναι τεράστια. Οι εκλογές δεν συνδέονται με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την επανεκκίνηση θα την κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα μπορέσει να την πετύχει μόνο εφόσον συσπειρώσει γύρω του την Εθνική Ελλάδος –και πιστεύω ότι θα το πετύχει».