Οσο προσεγγίζουν οι ημερομηνίες για τη Διάσκεψη της Γενεύης (9 – 12 Ιανουαρίου) τόσο η Αγκυρα και με υπόδειξή της οι Τουρκοκύπριοι σκληρύνουν παραπέρα τη θέση τους. Μέρος μάλλον –όπως εκτιμάται στην Αθήνα και στη Λευκωσία –διαπραγματευτικού ελιγμού. Ενδεικτικό της εκβιαστικής τακτικής που μεθοδεύεται, είναι το γεγονός ότι προβάλλουν ήδη την ύπαρξη «Σχεδίου Β» ως εναλλακτικής «τουρκικής διεξόδου», σε περίπτωση ναυαγίου! Και παρότι αποφεύγεται δημοσιοποίηση λεπτομερειών των προθέσεών τους, εντούτοις αυτές διαλαμβάνουν πέραν άλλων «στρατηγική ζεύξη σε ύπατο βαθμό» του κατοχικού μορφώματος με την Τουρκία (με προσεκτική πάντως αποφυγή σε αναφορές για προσαρτησιακές πρακτικές) και διπλωματική εκστρατεία για την αναβάθμισή του. Με την επιδίωξη αποδοχής του από φίλιες χώρες. Κυρίως μουσουλμανικές που επηρεάζονται από την Αγκυρα. Ωστε συν τω χρόνω να εμπεδωθεί «ταϊβανοποίηση» και διευκόλυνση συναλλαγών. Ως προθάλαμος πλήρους διπλωματικής αναγνώρισης. Κι αυτό, ενώ χθες έγινε με πολύωρες συναντήσεις των δύο πλευρών στη Λευκωσία ύστατη απόπειρα γεφύρωσης κρίσιμων διαφορών, κυρίως στο εδαφικό και στη νομή των εξουσιών, καθώς και σχετικά με τους μηχανισμούς προαγωγής ομοσπονδιακών αποφάσεων. Κι εκείνο που διαπιστώθηκε, είναι ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται αγεφύρωτα εν πολλοίς κενά. Με τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη να μιλά μεν για βούληση συμβιβαστικής λύσης το ταχύτερο, αλλά να εμμένει στις αρχικές του θέσεις. Με κρίσιμη αιχμή τις ποιοτικές παραμέτρους των υπό επιστροφή κατεχόμενων περιοχών στους κατοίκους τους. Οπως η Μόρφου. Για την οποία τα Ηνωμένα Εθνη και οι παράγοντες που εμπλέκονται μεσολαβητικά, προσπαθούν να μεθοδεύσουν «σολωμόντεια λύση». Διχοτομώντας δηλαδή με «μέση γραμμή» τα διεκδικούμενα από τους έλληνες κατοίκους τους.

Το άλλο «αγκάθι» –που αν δεν υπερπηδηθεί θα προκαλέσει βέβαιο ναυάγιο –είναι αυτό της «διασφάλισης ομαλής εφαρμογής των συμπεφωνημένων». Δηλαδή της λύσης. Με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει τις ανησυχίες της για το τι θα συμβεί κατά τη μεταβατική περίοδο. Και ιδιαίτερα αν τελικά παραμείνει έστω και περιορισμένος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων. Οπότε και σε περίπτωση παρασπονδίας ή και σκόπιμης (ή μη) πρόκλησης τριβών, μπορεί να καταρρεύσουν όλα. Εις βάρος βεβαίως της κρατικής οντότητας της Κύπρου. Που θα βρεθεί, σε τέτοια περίπτωση, επί «μη αναστρέψιμου κενού».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Αυτή τη στιγμή ανελίσσονται αποφασιστικές διεργασίες στο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Αγγλους (ο υφυπουργός Εξωτερικών των οποίων Αλαν Ντάνκαν βρίσκεται στην περιοχή), ενώ εκ παραλλήλου «αλωνίζει» στο τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες θα συναντήσει αύριο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που θα ζητήσει άμεση παρέμβασή του στις διεργασίες. Και κυρίως για να προσπελασθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Με άσκηση επιρροής στην Αγκυρα προκειμένου «να βάλει νερό στο κρασί της». Κάτι που δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, εφόσον ο ίδιος ο Ερντογάν διαλαμβάνει το ζήτημα στις κόκκινες γραμμές. Στα εκτός δηλαδή συζητήσεως. Ενθαρρυνόμενος από συμβιβαστικές φόρμουλες που ΗΠΑ και Βρετανία έχουν διαμορφώσει στο παρασκήνιο. Για μονομερή δηλαδή εγγυοδοσία περιορισμένου χρόνου, αλλά με επαναξιολόγηση. Αρα, ενδεχομένως και συνέχισή τους.