Στις 16 Ιουλίου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ήρθαν στη χώρα μας οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, πληρώματα σωστικών ελικοπτέρων. Επέλεξαν την Ελλάδα, όπως λένε στους δικηγόρους και στους λίγους πολίτες που έχουν συναντήσει, επειδή πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία συστηματικά γίνονται άγρια βασανιστήρια, ενώ για δεκάδες δηλώνεται κυνικά ότι «βρέθηκε νεκρός στο κελί του».

Υπάρχουν εγγυήσεις ότι αν οι οκτώ εκδοθούν θα έχουν δίκαιη δίκη; Καμία, λένε ενεργοί πολίτες (Απόστολος Δοξιάδης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Λίνα Παπαδοπούλου κ.ά.), που πήραν την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός κύματος ευρύτερης συμπαράστασης στους αξιωματικούς. Ο τουρκικός αυταρχισμός την αποκλείει, ενώ η πιθανότητα επαναφοράς της ποινής του θανάτου κάνει το μέλλον των εκζητουμένων ακόμα πιο αβέβαιο, αν εκδοθούν, όπως έχουν δηλώσει και οι συνήγοροί τους Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος.

Κατά την ομάδα συμπαράστασης, «η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε έως τώρα το θέμα των οκτώ με υψηλό φρόνημα. Δυστυχώς, όμως, υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία και κράτος δικαίου, όσο κι αν θέλουν κάποιοι αυτό να το αλλάξουν. Και με βάση αυτή την πίστη, η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των τίμιων ελλήνων δικαστών».

Κατόπιν όλων αυτών, αύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, μετά τις 6.30 το απόγευμα, διοργανώνεται συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας (τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί χούντας). Απλοί πολίτες, κατά τους διοργανωτές, θα δώσουν «το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας». Και μας καλούν να είμαστε μαζί τους, «για να βοηθήσουμε οκτώ νέους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους και δεν πρέπει να τους προδώσουμε».

«Δεν παρεμβαίνουμε»

Την ανακοίνωση των διοργανωτών της συγκέντρωσης σχολίασε αργά χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι «ουδεμία κυβερνητική δήλωση επί του θέματος έχει υπάρξει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μέχρι της εκδόσεως αμετάκλητων αποφάσεων».

Ο υπουργός σχολιάζει και τον συμβολικό τόπο της συγκέντρωσης, τα παλαιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, υποδεικνύοντας «να μην ξεχνάμε πού οδηγούν οι στρατιωτικές δικτατορίες και πώς μεταχειρίζονται οι χουντικοί τους αγωνιστές της Αριστεράς και της δημοκρατίας όπου γης».

Εκπροσωπώντας τους διοργανωτές ο Δοξιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί σήμερα απάντηση στον υπουργό.