Η πορεία του Τσινεμέλου Ελονού, ο οποίος ετοιμάζεται για το αποψινό (21.30, NS3) ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΚ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την ιταλική Σάσαρι για την ενδέκατη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA (χθες ο Αρης ηττήθηκε 95-94 από την Μπάνβιτ στην παράταση· απόψε Βιλερμπάν – ΠΑΟΚ, 21.30, ΕΡΤ3), επιβεβαιώνει το πόσο θεαματικά έχει αλλάξει το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρώπη μέσα σε επτά χρόνια!

Τόσα έχουν περάσει από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν ο τότε προπονητής του Πανιωνίου (και νυν της Μπαρτσελόνα) Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσιζε να εισηγηθεί την αποδέσμευση του αμερικανοθρεμμένου Νιγηριανού (30 ετών, 2,08μ.), παίκτη με αθλητικά χαρίσματα, αλλά χαμηλό δείκτη μπασκετικής ευφυΐας, και να καλύψει τη θέση του σέντερ με τον Ράιβον Κόβιλ, έναν αθλητή με μεγαλύτερη οξυδέρκεια, αλλά λιγότερη αθλητικότητα. Ας θυμηθούμε, όμως, όχι απαραίτητα ποιους, αλλά τι είδους παίκτες είχαν στη front line οι ισχυροί του ελληνικού μπάσκετ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τη σεζόν 2010-11, ούτως ώστε να αντιληφθούμε τη χαώδη διαφορά φιλοσοφίας. Οχι μόνο στους Αιώνιους αλλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα.

Οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι έφτασαν ώς τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όπου μετά την ισοπέδωση (89-41) της Σιένα υπέστησαν τρεις σερί ήττες και αποκλείστηκαν από το Φάιναλ Φορ, είχαν για σέντερ τούς Ράσο Νεστέροβιτς, Γιάννη Μπουρούση και για φόργουορντ τούς Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Ζόραν Ερτσεγκ και Ματ Νίλσεν –με λίγα λόγια, πέντε ψηλούς με ελάχιστη αθλητικότητα. Τα επόμενα χρόνια κυριάρχησαν στην Ευρώπη με πεντάρι τον διαστημικό Κάιλ Χάινς, καθιερώθηκαν με πολύ αθλητικούς σέντερ, όπως οι Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ και φέτος έχουν στο ρόστερ τους πέντε πολύ αθλητικούς ψηλούς (Γιανγκ, Μπιρτς, Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης) και έναν σέντερ παλαιάς κοπής, τον Μιλουτίνοφ.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά την επική επικράτηση επί της Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ κατέκτησαν και το ευρωπαϊκό στέμμα στη Βαρκελώνη, είχαν στο ρόστερ τους τρεις μη αθλητικούς σέντερ, Αλεξ Μάριτς, Ιαν Βουγιούκα και Γιώργο Μπόγρη, ωστόσο διέθεταν τον Μάικ Μπατίστ, που άνοιξε τον δρόμο στους λεγόμενους «undersized» ψηλούς και τρία εξαιρετικά τεσσάρια, τους Κώστα Τσαρτσαρή, Αντώνη Φώτση και Κώστα Καϊμακόγλου. Και αυτό γιατί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε δει μπροστά από την εποχή του επενδύοντας σε αθλητικά παιδιά και όχι στους κλασικούς δεινόσαυρους. Οσο για τη φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού; Στη front line αγωνίζονται πέντε αθλητικοί ψηλοί, σέντερ και φόργουορντ (Σίγκλετον, Νίκολς, Γκέιμπριελ, Φώτσης συν ο τραυματίας Γκιστ) και μόνο ένας κλασικός ψηλός, ο Μπουρούσης.

Συμπερασματικά, παίκτες όπως ο Ελονού που δυσκολεύονταν το 2010 να καθιερωθούν με όχημα τις αθλητικές αρετές τείνουν να γίνουν περιζήτητοι το 2017 στην Ευρώπη. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΝΒΑ συνεχίζει την αφαίμαξη των ταλαντούχων ψηλών. Και όχι μόνο…