Πενία τέχνας κατεργάζεται στον ιταλικό Νότο. Η δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση κοινωνία της Νάπολι βρήκε τρόπο να βγάλει γρήγορα χρήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Η προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου αναμέτρηση της ομώνυμης ομάδας με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαν Πάολο στο πλαίσιο της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε τη μεγάλη ευκαιρία για τους αετονύχηδες αλλά και τους εκατοντάδες που υποφέρουν από τη φτωχοποίηση της ιταλικής κοινωνίας για να βγάλουν εύκολο κέρδος.

Οπαδοί –και όχι μόνο –των Παρτενοπέι σχημάτισαν ουρές εκατοντάδων μέτρων από τα ξημερώματα της Δευτέρας για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι του πολύτιμου για πολλούς αγώνα. Οπως ήταν φυσικό χρειάστηκαν μόλις πέντε ώρες για να εξαφανιστούν τα 42.500 εισιτήρια. Τα πρώτα 2.500 που βγήκαν στην αγορά από τη Νάπολι στις 29 Δεκεμβρίου εξαντλήθηκαν σε είκοσι λεπτά!

Το περίεργο στην υπόθεση δεν είναι ο πανικός για τα εισιτήρια δύο μήνες πριν το παιχνίδι, αλλά το γεγονός ότι σχεδόν αμέσως μετά την πώλησή τους βγήκαν στη μαύρη αγορά και σε μη εξουσιοδοτημένες ιστοσελίδες. Ετσι, για εισιτήρια στα πέταλα του Σαν Πάολο που κοστίζουν 50 ευρώ και είναι από τα πιο φτηνά οι επιτήδειοι ζητούν από 218 έως 672 ευρώ.

Τα εισιτήρια που κοστίζουν 190 ευρώ πωλούνται προς 1.800 όταν στην περιφέρεια της Καμπανίας ο μέσος όρος ετήσιου εισοδήματος είναι 20.429 ευρώ. Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Ifo Κλέμενς Φούεστ στην εφημερίδα «Tagesspiegel» αναφέρει πως το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το 2000, ενώ με κατάρρευση κινδυνεύει η αρχαιότερη τράπεζα Monte dei Paschi.

Η αισχροκέρδεια που επιχειρούν μαυραγορίτες εις βάρος των Ναπολιτάνων που θέλουν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα στο ματς της χρονιάς με τη Ρεάλ Μαδρίτης προκάλεσε την αντίδραση του κέντρου προστασίας καταναλωτών Codacons, που ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα για να κατασχεθούν τα συγκεκριμένα εισιτήρια.

Ενώπιον αυτής της φρενίτιδας των Ναπολιτάνων που τους μετατρέπει σε εύκολα θύματα των μαυραγοριτών ο δήμαρχος της πόλης εξετάζει την περίπτωση να στηθεί μια τεράστια οθόνη για όσους δε κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι.

Γεγονός είναι πάντως πως ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο σύλλογος του ιταλικού Νότου καθώς οι εισπράξεις από τα εισιτήρια του αγώνα με τη Ρεάλ αναμένεται να φτάσουν τα 4,2 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Νάπολι.

Με όλα όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα της Καμπανίας τις τελευταίες ημέρες κάποιοι θυμήθηκαν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που είχε πει πως οι Ιταλοί χάνουν τους πολέμους σαν να ήταν ποδοσφαιρικοί αγώνες και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες σαν να ήταν πόλεμοι.