Ο Χαμζά Γιουνές, ο 30χρονος τυνήσιος επιθετικός της Ξάνθης, έχει γίνει θέμα συζήτησης στη Σούπερ Λίγκα. Εννέα γκολ έως τώρα και βαθμοί «χρυσάφι» για την Ξάνθη, την οποία έχει οδηγήσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αναζητούσε επιθετικό το καλοκαίρι και γνώριζε τον Γιουνές από το πρωτάθλημα Ρουμανίας. Ο προπονητής της Ξάνθης ήταν σίγουρος για την επιλογή του, παρά το γεγονός ότι ο 30χρονος επιθετικός είχε να παίξει ποδόσφαιρο έξι μήνες.

Η μεταγραφή του από την ιρανική Τράκτορ στη ρουμανική Κονκόρντια δεν έγινε ποτέ, για διαδικαστικούς λόγους, και ο παίκτης έμεινε χωρίς ομάδα. Οταν ο Λουτσέσκου το έμαθε, επέμεινε για την απόκτησή του και σύντομα δικαιώθηκε. Ο Γιουνές έχει πάρει φόρα και διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο τού πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1986 στην παράλια πόλη Μοναστίρ, στη Βορειοανατολική Τυνησία. Η πόλη έγινε γνωστή και από τον κινηματογράφο, καθώς το κάστρο που χτίστηκε το 796 για να την προστατεύει από πειρατικές επιδρομές χρησιμοποιήθηκε από τον Φράνκο Τζεφιρέλι στα γυρίσματα του έργου «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Ο Γιουνές άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 10 χρόνων στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, ενώ ως επαγγελματίας αγωνίστηκε πρώτα στη Σφαξιέν και στη συνέχεια στην Ετουάλ. Η πρώτη είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας, έχοντας κατακτήσει οκτώ φορές τον τίτλο. Είναι σύλλογος που έχει κι άλλα αθλητικά τμήματα εκτός από ποδόσφαιρο (μπάσκετ, βόλεϊ, ράγκμπι, πυγμαχία, τζούντο, άρση βαρών). Οσον αφορά την Ετουάλ, έχει αναδειχθεί δέκα φορές πρωταθλήτρια και συμπεριλαμβάνεται επίσης στις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Στην Ετουάλ τον ανακάλυψε η ρουμανική Αστρα Γιούργκιου, αλλά η μεταγραφή του χάλασε την τελευταία στιγμή, το καλοκαίρι του 2012. Ο Γιουνές έκανε πάντως το ταξίδι στη Ρουμανία, καθώς στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο συμφώνησε με την Πετρολούλ Πλοέστι. Με την ομάδα αυτή είχε δύο εξαιρετικές χρονιές (34 γκολ συνολικά), ήρθαν στα χέρια του προτάσεις και από τη Γερμανία, αλλά τελικά πήρε τον δρόμο για τη Βουλγαρία. Πρώτα στην Μπότεφ Πλόβντιβ και στη συνέχεια στη Λουντογκόρετς, με την οποία μάλιστα αγωνίστηκε και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα έχει φορέσει εννέα φορές τη φανέλα της Εθνικής Τυνησίας. Ο Γιουνές ατύχησε με την επιλογή του να μετακομίσει στο Ιράν και την Τράκτορ, αλλά στάθηκε τυχερή η Ξάνθη. Ο 30χρονος Τυνήσιος με εννέα γκολ που έχει ήδη πετύχει (τα οκτώ εκτός έδρας) κυνηγάει το ρεκόρ του Αργεντινού Εστεμπάν Σολάρι, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ (16 γκολ) την περίοδο 2013-2014. Με την Ξάνθη υπέγραψε συμβόλαιο για έναν χρόνο, αλλά είναι βέβαιο πως σύντομα η διοίκηση θα ζητήσει την παραμονή του στην ομάδα και την επόμενη περίοδο.

Ο Γιουνές θεωρεί τη Ρουμανία δεύτερη πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος παντρεύτηκε τη Ραλούκα, την οποία γνώρισε κατά την παραμονή του στο Πλοέστι. Παρότι ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο δημαρχείο της ρουμανικής πόλης, καλεσμένος ήταν και ο Ραζβάν Λουτσέσκου.