Με μια στροφή προς τα αριστερά ξεκίνησε χθες και επισήμως την εκστρατεία του για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Σοσιαλιστών ο (θεωρούμενος σοσιαλφιλελεύθερος) πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε μια προσπάθεια να γίνει ελκυστικός σε περισσότερους ψηφοφόρους και να αποκρούσει τον ανταγωνισμό από τους έξι συνυποψηφίους του στις προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν 22 και 29 Ιανουαρίου.

Ο 54χρονος Βαλς παρουσίασε το πολιτικό του πρόγραμμα με ομιλία του στο Παρίσι, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στην κριτική που έχει δεχθεί για φιλελεύθερη οικονομική πολιτική ως πρωθυπουργός και δηλώνοντας «βαθιά αριστερός». Υποσχέθηκε να μη μεταρρυθμίσει το 35ωρο εργασίας ή (περαιτέρω) την εργασιακή νομοθεσία της Γαλλίας και να πει «όχι» στην πολιτική της λιτότητας. «Το θέμα σήμερα δεν είναι το έλλειμμα, είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση» δήλωσε.

Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν φαβορί στην primaire των Σοσιαλιστών: 45% των συμμετεχόντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση δήλωσε πως είναι αυτός που υποστηρίζουν. Πολλοί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ωστόσο τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, αν όχι εχθρικά, όχι μόνο για τον ρόλο που έπαιξε στη μετατόπιση της προηγούμενης κυβέρνησης προς μια θέση φιλικότερη απέναντι στις επιχειρήσεις, αλλά και για τον ύπουλο ρόλο που θεωρούν ότι διαδραμάτισε στην απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να μη διεκδικήσει τελικά δεύτερη θητεία.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ. Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε χθες ακόμα ένας υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, ο πρώην υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν, με μια υπόσχεση αναθεώρησης της (φιλικής προς τις επιχειρήσεις) εργασιακής μεταρρύθμισης που προώθησε ο Βαλς αλλά και μείωσης της φορολογίας για τους ασθενεστέρους. Ωστόσο ο μεγαλύτερος εσωκομματικός αντίπαλος του Βαλς είναι ο Αρνό Μοντμπούρ, ο «αντάρτης» πρώην υπουργός Οικονομίας που παραιτήθηκε το 2014 καταγγέλλοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μοντμπούρ που αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει το πρόγραμμά του, έχει προτείνει ήδη «τέλος της τυφλής λιτότητας» και πρόγραμμα δαπανών 30 δισ. ευρώ επικεντρωμένο στις υποδομές. Στην πρώτη ανοιχτή primaire που διοργάνωσαν οι Σοσιαλιστές το 2011 είχε αποσπάσει 17% των ψήφων, έναντι 5,6% υπέρ του Βαλς.

Ενας άλλος επιφανής εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, πρώην υπουργός Παιδείας και αυτός, ο Μπενουά Αμόν, υπόσχεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη και να θεσπίσει «καθολικό εισόδημα» για όλους τους Γάλλους –που θα κοστίσει κάπου 300 δισ. ευρώ, πλην όμως θα αποτελέσει «ένα απίστευτο εργαλείο αναδιανομής του πλούτου».

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της επίθεσης που δέχεται από τα αριστερά, ο Βαλς αλλάζει στάση και φτάνει σε σημείο να υπόσχεται την κατάργηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περνάει νόμους χωρίς κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες –παρότι ο ίδιος το χρησιμοποίησε ως πρωθυπουργός πολλάκις. «Δεν είμαι πεπεισμένος πως αυτή είναι η σωστή στρατηγική» σχολίασε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»ο γνωστός γάλλος πολιτολόγος Λοράν Μπουβέ. «Οσοι θεωρούν πως ο Βαλς είναι δεξιός, ο γάλλος Τόνι Μπλερ, δεν θα τον ψηφίσουν ποτέ ούτως η άλλως και τώρα κινδυνεύει να φανεί υποκριτής στους υποστηρικτές του στην Κεντροδεξιά» επισήμανε.

Διότι το στοίχημα του Βαλς δεν είναι μόνο, ή τόσο, η primaire των Σοσιαλιστών αλλά και ο πρώτος προεδρικός γύρος. Κατά τον οποίο θα αντιμετωπίσει την πίεση του Ζαν-Λικ Μελανσόν από τα αριστερά, του πρώην υπουργού του Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν από το «υπερκομματικό» πεδίο που αυτός θέλει να καταλαμβάνει, αλλά και των αδυσώπητων δημοσκοπήσεων που θέλουν την κατακερματισμένη, ακόμα μία φορά, Αριστερά εκτός δεύτερου γύρου.