Τέσσερις μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, η «Le Parisien», ανακοίνωσε χθες πως δεν θα δημοσιεύει εφεξής δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν γίνει στόχος έντονης αμφισβήτησης μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν τη νίκη του Brexit στη Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο καθώς και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Είναι μια σκέψη που είχαμε ήδη εδώ και κάποιον καιρό, ιδιαίτερα μετά το Brexit και την εκλογή του Τραμπ» στις ΗΠΑ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Στεφάν Αλμπουί. «Ακούμε τις επικρίσεις που διατυπώνονται εις βάρος μας, των μέσων ενημέρωσης, πως είμαστε αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Θα προκρίνουμε τα επιτόπια ρεπορτάζ», δήλωσε.

Η «Parisien», η οποία κυκλοφορεί σε περισσότερα από 340.000 φύλλα, δεν παραγγέλνει πλέον δημοσκοπήσεις εδώ και μερικές εβδομάδες και σκοπεύει να συνεχίσει αυτό το «διάλειμμα» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε ο Αλμπουί, χωρίς να αποκλείσει εντούτοις το ενδεχόμενο σχολιασμού των δημοσκοπήσεων που παραγγέλνουν άλλα μέσα ενημέρωσης. «Δεν είναι μια απόρριψη των δημοσκόπων, αλλά ένας τρόπος να δουλέψουμε διαφορετικά, τον οποίο θέλουμε να δοκιμάσουμε στη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας», διαβεβαίωσε.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε δύο γύρους, στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ στο Ελιζέ, ενώ τον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο Μαρίν Λεπέν.