Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες ενδείξεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που τελικώς επήλθε και της οποίας η ουρά εξακολουθεί να έχει την Ελλάδα υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικής βοήθειας, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει το 2017 υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα αυτή περιπλέκει ώς ένα βαθμό την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές της, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι τον Ιούλιο το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεια της τάξεως των 3,9 δισ. ευρώ, ποσό που σήμερα δεν διαθέτει. Το ενδεχόμενο επαναφοράς των σεναρίων του 2015 περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θεωρείται πιθανό από τις Βρυξέλλες, όπου ωστόσο αναγνωρίζεται ότι ο χρόνιος χαρακτήρας του ελληνικού προβλήματος δυσκολεύει την επίλυσή του. Κυρίως μάλιστα υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ. Ως προς την τρέχουσα ευρωπαϊκή αβεβαιότητα, αυτή είναι πρωτίστως πολιτική αφού εντός του έτους θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, ίσως και στην Ιταλία. Και στις τέσσερις χώρες το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στα ποσοστά που θα λάβουν οι πάσης φύσεως αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν λαϊκιστική και ακροδεξιά απόχρωση. Το ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσής τους, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έναρξη των ούτως ή άλλως σκληρών διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ δημιουργούν σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, που δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομία, κυρίως τον τομέα των επενδύσεων, στον οποίο η εκτίμηση ρίσκου έχει πρωταρχική σημασία. Ετσι, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό το κόστος του δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων να αυξηθεί στην ευρωζώνη τους ερχόμενους μήνες προκαλώντας πρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις. Τα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθούν αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να επιλέξει την οδό του οικονομικού προστατευτισμού για τις ΗΠΑ, πλήττοντας ουσιαστικά το διεθνές εμπόριο.
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Επίσης καθοριστική παράμετρος για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2017 είναι η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις θα είναι ανοδική. Κάτι που θα ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα εξαπλασιαστεί στην ευρωζώνη σε σχέση με το 2016, φθάνοντας το 2017 το 1,2% και προσεγγίζοντας το 2% που είναι ο επιθυμητός στόχος κατά τη Φρανκφούρτη.
Η αύξηση του πληθωρισμού όμως δεν αναμένεται να οδηγήσει και σε ονομαστικές αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη, όπου η ανεργία έχει κολλήσει στο 10%. Κάτι που σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην κατανάλωση όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομική μεγέθυνση.
Ως προς την ισοτιμία, τέλος, του ευρώ προς το δολάριο η εξελισσόμενη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του ευρώ, κάτι που πολλοί προσδοκούσαν εδώ και καιρό στην Ευρώπη. Από την άλλη, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης προκαλώντας επιπλέον προβλήματα σε χώρες όπως η Πορτογαλία, πρωτίστως όμως στην Ιταλία όπου η κάλυψη των χρεών του τραπεζικού τομέα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη.