Σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αλλωστε χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να κλείσει τελικά η συμφωνία και η αλλαντοβιομηχανία Νίκας να περάσει στα χέρια της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και να υπάρξει μια αισιόδοξη επόμενη ημέρα.

Θεωρείται μάλιστα ως η πρώτη ουσιαστικά αναδιάρθρωση δανεισμού μεγάλης επιχείρησης που παίρνει σάρκα και οστά, αφού στη συμφωνία περιλαμβάνονται γενναίο κούρεμα τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, νέα γραμμή χρηματοδότησης και πώληση περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που επιχειρείται.

Ειδικότερα η συμφωνία μεταξύ της Chipita και των πιστωτριών τραπεζών για την αναδιάρθρωση της Νίκας προβλέπει τη διαγραφή μέρους του τραπεζικού δανεισμού των 80 εκατ. ευρώ και ένεση ρευστότητας με νέα κεφάλαια που θα κληθούν να εισφέρουν οι μέτοχοι μέσα από αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 23,3 εκατ. Δηλαδή στην αναδιάρθρωση μπαίνουν ενεργά οι μέτοχοι της εταιρείας ενώ το τμήμα της αύξησης που δεν θα καλυφθεί από τους υπάρχοντες παλαιούς μετόχους θα καλυφθεί από την Chipita AΕ.

Οσο για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Νίκας, αυτή προβλέπει τη μεταβίβαση προς την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Κεφαλαρίου ΑΕ του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της στον Αγιο Στέφανο, το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της – το όφελος από την κίνηση αυτή υπολογίζεται στα 17 εκατ. ευρώ.

 Το σχέδιο αν και ακόμα απαιτεί τις τυπικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών θεωρείται βιώσιμο και δίνει νέα προοπτική σε μια εταιρεία η οποία μετράει μισόν αιώνα στον επιχειρηματικό στίβο.