Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούμε ότι την τάδε ή τη δείνα δίαιτα της μόδας την υποστηρίζουν μία ή περισσότερες διασημότητες. Ποιες από αυτές τις δίαιτες αποδίδουν και ποιες δεν έχουν επιστημονική βάση;
Τηρώντας μια παράδοση ετών η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA), μέλη της οποίας είναι ειδικοί διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, εξέδωσε την ετυμηγορία της για τις χειρότερες δίαιτες που θα βρεθούν στον δρόμο μας τη χρονιά που μόλις άρχισε.
1. Καθαρή διατροφή (clean eating). Είναι μια νέα τάση στη διατροφή που υποτίθεται την υποστηρίζουν οι ηθοποιοί Μιράντα Κερ και Τζέσικα Αλμπα. Δίνει έμφαση στις καθαρές τροφές, τις οποίες ορίζει ως μη επεξεργασμένες. Επομένως, αποκλείει οτιδήποτε περιέχει επεξεργασμένα συστατικά και συνιστά κατανάλωση τροφίμων στη φυσική τους κατάσταση. Μερικές παραλλαγές της αποκλείουν επίσης τη γλουτένη, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά.
Η BDA αντιτείνει ότι το έμμεσο μήνυμα πως άλλα τρόφιμα είναι «βρώμικα» και άλλα «καθαρά» από μόνο του είναι ανησυχητικό και ενέχει τον κίνδυνο της εμμονής με τις φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές και την ανάπτυξη νευρογενούς ορθορεξίας (θεωρείται μια σύγχρονη μορφή διαταραχής πρόσληψης τροφής, αλλά ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Ψυχιατρική).
Επιπλέον, χαρακτηρίζει συλλήβδην ανθυγιεινά ορισμένα τρόφιμα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υγιεινά όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, ή τα γαλακτοκομικά. Τέλος, μερικά από τα υποκατάστατα που συνιστά όπως το λάδι καρύδας, περιέχουν πολλές θερμίδες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο από θρεπτικής πλευράς.
2. Χάπια αδυνατίσματος (μη συνταγογραφούμενα). Υποτίθεται ότι εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει το λίπος ή ότι βοηθούν να λιώσει το λίπος, ενώ κάποια προωθούνται ως ανορεξιογόνα. Από τους πιο ένθερμους θιασώτες τους υποτίθεται ότι είναι η αμερικανίδα σταρ της TV Κιμ Καρντάσιαν.
Η BDA λέει ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει χάπια αδυνατίσματος δίχως να τα συστήσει γιατρός και ότι δεν πρέπει να τα προμηθευόμαστε από το Διαδίκτυο, διότι κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που «θαυματουργά» σκευάσματα για αδυνάτισμα περιείχαν επικίνδυνα χημικά.
3. Αποτοξινωτικά τσάγια (tea-toxing). Η τραγουδίστρια Νίκι Μινάζ και η τηλεοπτική σταρ Κάιλι Τζένερ υποτίθεται ότι τα συνιστούν ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για προϊόντα που προωθούνται ως ιδανικά για βελτίωση του δέρματος, μείωση του τυμπανισμού και απώλεια των περιττών κιλών.
Η BDA προειδοποιεί πως συχνά περιέχουν έξτρα καφεΐνη, διουρητικά συστατικά ή καθαρτικά όπως η σέννα που δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση επί περισσότερο από μία εβδομάδα δίχως ιατρική επίβλεψη. Η αντικατάσταση γευμάτων ή ροφημάτων με αυτά τα τσάγια ενέχει κίνδυνο παρενεργειών όπως η διάρροια, η αφυδάτωση ή ακόμα και οι βλάβες στα έντερα, λέει η BDA.
4. Η δίαιτα 6:1. Εχει αναφερθεί ότι την ακολουθεί ο τραγουδιστής των Coldplay Κρις Μάρτιν. Συνιστά να τρώει κανείς ό,τι θέλει έξι ημέρες την εβδομάδα και την έβδομη να μην τρώει τίποτε απολύτως.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι και αυτό το πλάνο στερείται σοβαρότητας, ενώ στους πιθανούς κινδύνους την ημέρα της αφαγίας συμπεριλαμβάνεται αίσθημα κόπωσης, κακή ψυχική διάθεση, δυσκολίες στη συγκέντρωση και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του και τον τρόπο ζωής του, τονίζει η BDA.
5. Πράσινοι χυμοί και smoothies. Παράγονται με ανάμειξη λαχανικών με συγκεκριμένα συστατικά και υπόσχονται να κάνουν τα πάντα, από αποτοξίνωση έως ανανέωση και αδυνάτισμα. Στους θιασώτες τους υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνονται οι ηθοποιοί Μπλέικ Λάιβλι και Γκουίνεθ Πάλτροου.
Παρότι ένας χυμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, η προσθήκη του σε μια κατά τα άλλα ανθυγιεινή διατροφή δεν τη μετατρέπει σε υγιεινή, αντιτείνει η BDA. Επιπλέον, ο οργανισμός δεν αποτοξινώνεται με τους χυμούς, διότι έχει άλλους, δικούς τους μηχανισμούς που το κάνει αυτό.
Χώρια που πολλά από τα συστατικά που συνιστώνται για τους χυμούς (π.χ. αβοκάντο, καρύδια, λάδι καρύδας) περιέχουν πολλές θερμίδες και έτσι η προσθήκη τους στο πρωινό γεύμα, όπως συνιστάται, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση ενέργειας και αύξηση του σωματικού βάρους.
Για υγιές βάρος, προτιμότερο είναι να τρώτε τα λαχανικά και τα φρούτα ολόκληρα, περιορίζοντας τους χυμούς σε 150 ml (μισό ποτήρι) την ημέρα, συνιστά η BDA.