Ομοφοβικός χαρακτηρίζεται εκείνος που έχει έντονα αρνητικά συναισθήματα και αντιλήψεις (λ.χ. απέχθεια, αποστροφή) για τους ομοφυλόφιλους. Τι έχει δείξει, όμως, η επιστημονική έρευνα για τη σεξουαλικότητα αυτών των ατόμων;
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το 54% των ομοφοβικών ανδρών, αλλά όχι των μη ομοφοβικών, είχαν διέγερση των γεννητικών οργάνων όταν έβλεπαν βίντεο με ομόφυλο ερωτικό περιεχόμενο. Επειδή όμως η διέγερση των γεννητικών οργάνων προκαλείται μερικές φορές από το άγχος, τα δεδομένα αυτά αμφισβητούνταν.
Σε πρόσφατη μελέτη επελέγη ως εργαλείο μέτρησης της σεξουαλικής έλξης η διαστολή της κόρης των ματιών, επειδή αυτή δεν επηρεάζεται από τη βούληση ή τα συναισθήματα του ατόμου.
Με ειδική τεχνολογία μέτρησης της κίνησης των ματιών, άνδρες με υψηλό ή χαμηλό επίπεδο ομοφοβίας παρακολούθησαν εικόνες με ομόφυλο και ετερόφυλο σεξουαλικό περιεχόμενο. Επιπλέον, οι ερευνητές τούς ζητούσαν να μετακινούν με τη βοήθεια ενός πλήκτρου ένα εικονίδιο είτε προς τις ομόφυλες εικόνες είτε μακριά από τις ετερόφυλες. Ο χρόνος αντίδρασης στο πάτημα του κουμπιού έδειχνε τη φυσική, ενστικτώδη έλξη προς τις ομόφυλες εικόνες.
Οπως είχε φανεί και στο παρελθόν, οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα ομοφοβίας στη συντριπτική πλειονότητά τους κοιτούσαν τις ομόφυλες εικόνες λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι τις ετερόφυλες, τις αξιολογούσαν ως λιγότερο ελκυστικές και είχαν χαμηλή ενστικτώδη έλξη προς αυτές.
Ωστόσο οι άνδρες με υψηλά επίπεδα ομοφοβίας παρουσίαζαν ποικιλομορφία και κάποιοι είχαν υψηλή ενστικτώδη έλξη προς τις ομόφυλες εικόνες στις οποίες και αφιέρωναν περισσότερο χρόνο.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, μερικοί άνδρες με ισχυρή ομοφοβία μπορεί να έχουν μία υποβόσκουσα έλξη προς τα ομόφυλα σεξουαλικά ερεθίσματα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Τα ευρήματα αυτά, βέβαια, πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.
Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ