Σε πόλο έλξης τουριστών έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες το στάδιο Arena Conda της Σαπεκοένσε. Μετά την αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους και ξεκλήρισε τη βραζιλιάνικη ομάδα , το γήπεδό της έχει μετατραπεί σε χώρο προσκυνήματος. Οι μπουτίκ του συλλόγου κάνουν χρυσές δουλειές από ανθρώπους που θεωρούν πολύ σημαντικό να αγοράσουν ένα αναμνηστικό της «Σάπε», που έγραψε με τραγικό τρόπο ιστορία.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα. Κατά χιλιάδες συνέρρεαν οι τουρίστες στη Νήσο Ρόμπεν ικανοποιώντας την περιέργειά τους για το κολαστήριο των φυλακών όπου έζησε είκοσι χρόνια από τη ζωή του ο μετέπειτα πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Οι άνθρωποι έλκονται από τις τραγωδίες δημιουργώντας μια τάση την οποία ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Καλεντόνιαν της Γλασκώβης Τζον Λένον αποκαλεί «μαύρο τουρισμό».

Το Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη, η πορεία που ακολούθησε η λιμουζίνα του JFK πριν πέσει νεκρός από ελεύθερο σκοπευτή, η γέφυρα στο Παρίσι κάτω από την οποία σημειώθηκε το αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στην πριγκίπισσα Νταϊάνα αποτελούν σημεία έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς συρρέουν κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες.

Γιατί; Σύμφωνα με την άποψη επιστημόνων, το βαθύτερο κίνητρο των ανθρώπων είναι η επιθυμία τους για πραγματική ή συμβολική συνάντηση με τον θάνατο.