Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει κάτι περίεργες εμμονές. Επιμένει, ας πούμε, να συζητά την τύχη της χώρας του πρωτίστως με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και να αγνοεί τις συμβουλές των ελλήνων πατριωτών. Εφτασε έτσι τις προάλλες να παρακαλέσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη τους «επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή» και να τους ζητήσει να «μη μας πουλούν πατριωτισμό από καθέδρας». Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή ένας σύμβουλος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ολόκληρος καθηγητής Πανεπιστημίου παρακαλώ, πήγε στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, διατράνωσε την ανάγκη να αποφευχθεί πάση θυσία ένα νέο δημοψήφισμα και ευχήθηκε στους Κύπριους να τους καθοδηγούν οι παρακαταθήκες του μακαρίτη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια δήλωσε ότι η συνάντησή τους ήταν «δημιουργική». Καλά, δεν διάβασε το σχόλιο – καταπέλτη έλληνα ανταποκριτή στην Αμερική, που τον καταγγέλλει ότι αφήνει αναπάντητες τις «πολεμικού χαρακτήρα» προκλήσεις του «εκπροσώπου των κατακτητών», κάθεται στο τραπέζι ως θεατής και λέει ναι σε όλα; Δεν του έκανε εντύπωση ο υπαινιγμός του ίδιου αυτού ανταποκριτή ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αγγίξει τον Ακιντζί παρόλο που είναι γνωστές οι επαφές του με τον Γκιουλέν;

Ας σοβαρευτούμε: ο πρόεδρος της Κύπρου είναι ένας γενναίος άνθρωπος με γερό στομάχι, αφού υπερπηδά τα εμπόδια που του βάζουν οι εθνικιστές όλων των πλευρών και συνεχίζει τις προσπάθειές του προσηλωμένος στον τελικό στόχο. Εχει βέβαια την τύχη να έχει έναν εξίσου γενναίο και έντιμο συνομιλητή, τον άνθρωπο για τον οποίο ο πρώην δήμαρχος της Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης είπε κάποτε ότι «έχει πιο πλατύ ορίζοντα, θωρεί κόσμο ξένο, έσιει άλλον αέρα». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι συνομιλίες της Γενεύης θα στεφθούν από επιτυχία. Αν όμως όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα πρόκειται για επιτυχία αποκλειστικά του Αναστασιάδη και του Ακιντζί. Και θα τους καταστήσει δύο ισχυρά φαβορί για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης.