Ο ανταποκριτής της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» Μάρκους Γουόκερ παρακολουθεί την ελληνική κρίση σχεδόν από το ξέσπασμά της. Πολλές από τις ανταποκρίσεις του έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ ο ίδιος συχνά απαντά μέσω τουίτερ στα όσα του καταλογίζουν. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξηγεί πάντως πως παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα του δημοσιοποιεί διορθώσεις στα κείμενά της όταν γράψει κάτι αναληθές, κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε να συμβεί στην περίπτωση Βαρουφάκη.

Εχετε εντοπίσει μεροληψία στην κάλυψη των διεθνών μέσων απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης;

Κάποια ξένα μέσα έχουν πάρει θέση υπέρ ή κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με έναν τρόπο που δεν τον είδαμε στις κυβερνήσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Λιγότεροι ξένοι δημοσιογράφοι ένιωσαν ότι ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς ήταν «η μεγάλη ελπίδα» ή «ο εχθρός». Ειδικά πάντως πριν από τη μεγάλη ήττα του Ιουλίου του 2015, υπήρχαν ξεκάθαρα παραδείγματα ξένων δημοσιογράφων που παρουσίαζαν τον Τσίπρα ως τον ήρωα της αντιλιτότητας ή ως τον «κακό» που είναι αφελής ή άχρηστος. Από τότε πάντως που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, τα πάντα επανήλθαν σε μια κανονικότητα.

Εσείς θεωρείτε ότι οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ ή ο Βαρουφάκης εν προκειμένω ήταν περισσότερο έντονοι στις διαμαρτυρίες τους;

Ο Βαρουφάκης (που δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ο πιο φωνακλάς από όλους για τα πάντα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρά περισσότερο από όσο αντιδρούσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά είναι ότι τα ελληνικά μέσα έπαιρναν το μέρος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας όταν διάβαζαν μια κριτική από ξένο μέσο, ενώ τώρα καταφέρονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που διαμαρτύρεται απέναντι στους ξένους δημοσιογράφους.

Ποια είναι η δική σας προσωπική εμπειρία στη διάρκεια που καλύπτετε την ελληνική κρίση; Εχετε δεχθεί διαμαρτυρίες;

Πολιτικοί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όπου αναδεικνύαμε συγκεκριμένα προβλήματα στην Ελλάδα. Σχεδόν ποτέ δεν θυμάμαι κάποιον να αμφισβητεί την εγκυρότητα του ρεπορτάζ μας. Μέρος της πολιτικής μας είναι να δημοσιεύουμε διορθώσεις αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Ο Βαρουφάκης έλεγε συνεχώς πως τα ρεπορτάζ μας περιείχαν λάθη. Ας πούμε ότι ποτέ δεν χρειάστηκε την άλλη μέρα να επανέλθουμε με διόρθωση.